Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shaun Tans mystiska värld

Det är inte lätt att bli klok på Shaun Tans bilderbok "Sommarregler". Texten är enkel och lättfattlig, bara några ord på varje uppslag men bilderna förbryllar LT:s Britt Jakobsson.

Det är inte lätt att bli klok på Shaun Tans bilderbok "Sommarregler". Texten är enkel och lättfattlig, bara några ord på varje uppslag men bilderna förbryllar. Då tänker jag på vad konstnären själv sagt, nämligen att de böcker som gjort störst intryck på honom som barn, alla var en sorts erkännande av att livet är konstigt och roligt, vänligt och skrämmande och att meningen med dem är något man måste hitta själv…

Första uppslaget har texten "För stor som liten". Kanske en upplysning om att boken är för alla åldrar. Två pojkar står på en folktom gata, den större viskar något till den mindre. Första regeln lyder att man aldrig ska lämna en röd strumpa på klädstrecket. En korp tittar på pojkarna som kurar bakom en mur, en mystisk burk och en jättekanin syns i bakgrunden. Alla vet väl att det är oartigt att länsa faten på ett kalas och den sanningen symboliseras av att den lille sträcker sig för att ta den sista oliven, handgripligen hindrad av den som jag kallar storebror. Övriga gäster är fruktansvärt hotfulla kroknäbbade fåglar.

Så där fortsätter boken som en spännande deckare, där varje bild visar konstiga maskiner och groteska djur och i nästan alla är den svarta fågeln närvarande. På slutet sitter pojkarna helt fridfullt med en skål popcorn mellan sig och tittar på TV. Väggarna är fulla med deras egna teckningar, förbarnsligade detaljer från Shaun Tans bilder. En möjlig tolkning kan vara att hela berättelsen är ett TV-program men så enkelt är det inte heller. Läsaren lämnas med sina frågor inför varje bild och de förnumstiga reglerna. "Se alltid till att hitta vägen hem." "Missa aldrig sommarens sista dag." Det kan jag förstå men vad betyder "Ha alltid med dig en bultsax?"

Jag börjar om från början och begrundar de båda pojkarnas inbördes maktkamp och försök att tillsammans bemästra en mystisk och skrämmande värld. Kanske antyder Shaun Tan att robotar är på väg att ta makten över människan? Besitter djuren symboliserade av fåglar en högre kunskap fördold för oss? Konstnärens originalmålningar ur "Sommarregler" finns nu utställda i Bror Hjorts hus i Uppsala.

Britt Jakobsson