Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shashwat hittade rätt

Arbetslivet blir allt tuffare för vuxna och unga. Knappa resurser resulterar i allt färre praktikplatser.

I höst ska totalt 250 åttondeklassare i Östersunds kommun ut i arbetslivet. Det är en tuff uppgift att hitta praktikplatser till alla.

– Vi har fått kämpa för att hitta platser till alla. Grundskolan blir inte prioriterad, säger Maria Heribertsson, prao-samordnare.

Praktik är något som är viktigt på många olika sätt. Eleverna får en inblick i hur det fungerar på en arbetsplats. Vad man gör är inte alltid så viktigt utan det viktiga är att få vara med i gemenskapen.

– De eleverna som har det svårt i skolan får en chans att visa upp sig praktiskt, säger Maria Heribertsson.

Att det är svårt att ordna praktikplatser är inget ovanligt förekommande. Maria tycker att grundskolorna ska prioriteras högre.

– Hur ska eleverna annars veta hur de ska tänka inför gymnasievalet. Att läsa i en katalog är en sak och att få komma ut och se det med egna ögon är en helt annan, säger Maria Heribertsson.

Shashwat Poudel går i åttonde klass på Parkskolan. I veckan har han haft praktik på Saab i Lugnvik. När LT besöker honom är han inne på dag tre och håller på med störningsmätningar.

– Jag är intresserad av teknik så det här passade bra, säger Shashwat Poudel.

Första dagen fick han prova hur en metalldetektor fungerar och dag två fick han skriva en instruktionsbok till en radio.

– Jag är jättenöjd med min praktikplats. Det roliga är att jag får prova på olika saker varje dag, säger Shashwat Poudel.

Om ett tag är det dags att välja inriktning till gymnasiet.

– Jag tror att jag ska välja naturprogrammet och utbilda mig till läkare. Det fanns ingen praktikplats inom det området för i så fall hade jag valt det, säger Shashwat Poudel.