Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shai Maestro gästar Birka

Stämningsfull, vacker, dramatiskt laddad, eruptiv.

Tisdag kväll ger Shai Maestro Trio en konsert på Birka folkhögskola i Ås.

"Shai Maestros musik är ömsom stämningsfull och vacker, ömsom dramatiskt laddad och eruptiv." Så skrev LO Rindberg i en smått överväldigad recension när Shai Maestro Trio gästade Birka folkhögskola för snart ett år sedan. Tisdag kväll ger trion en ny konsert på samma plats i Klubb Sams regi.

# Hur skulle du beskriva ert nya album "The Road to Ithaca"?

– Vi har försökt släppa alla definitioner av och föreställningar kring musik och vara öppna för det spontana. Samtidigt är det ett försök att fördjupa mitt arbete med komposition, säger Shai Maestro.

# Finns det inte en konflikt där?

– Absolut, det är två saker som motsäger varandra. Men det är som att kunna sväva i rymden utan gravitation, i kaos. Kaos skapar ordning. Att vara i kaos och att vara avslappnad i det. Det är frihet, fast med ramar.

Titeln "The Road to Ithaca" syftar på en dikt av Constantin Cavafy som Shai Maestros far gav honom inför den första turnén. Dikten riktar sig till Odysseus med uppmaningen att bära hemön Ithaka i sitt hjärta men att låta resan bli lång och lärorik.

– Jag satte den titeln som en gåva till mig själv, för att inte glömma att det är resan som betyder något, inte målet.

# Vilken musik lyssnar du på just nu?

– All musik jag kan komma över som jag inte redan känner till. I dag lyssnar jag på Beethovens symfoni Eroica. I allmänhet är det en bred blandning av allt från death metal, bulgarisk folkmusik till Michael Jackson.