Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shahriyar gick sin egen filmväg

Annons


"Om jag gjort en film om hedersmord hade alla älskat mig".

Det säger Shahriyar Latifzadeh, en av allt fler regissörer som nobbats av Filminstitutet och i stället finansierat sin film privat.

Shahriyar Latifzadeh är bara 29 år och den djupt romantiska "Kärlek 3000" är hans debutfilm, men han är redan bitter på det svenska filmklimatet.

Latifzadeh har examen från Filmhögskolan i Göteborg och fick det prestigefyllda Widerbergstipendiet 2006. Ändå upplever han att Film-Sverige bemött honom och hans film med en axelryckning.

-Jag kom till Filminstitutet 26 år gammal och full av energi, men filmkonsulenten satt bara och tittade ner i golvet och var trött. Sedan skrev han ett brev med innebörden att det i stort sett var det sämsta manus han läst. Jag har ändå läst film på universitetsnivå i sju år. Då känns det som att man lika gärna kan stänga skolorna, säger Shahriyar Latifzadeh.
Tog fram mobilen

Filminstitutet fattade för ett par år sedan ett policybeslut att ge pengar till färre filmer. Det har gjort att fler filmare söker privata lösningar; "Göta kanal 2", "Darling", "Exit" och "Gangster" är exempel på privatfinansierade filmer från senare tid.

Med institutets dörr stängd bestämde Latifzadeh sig för att finansiera filmen på egen hand. Till slut lyckades det. Men även på den privata marknaden gick det trögt. Latifzadeh säger att producenterna ställde två frågor: "Är Mikael Persbrandt med?" "Kan han vara med?"

-Om jag hade gjort en film om hedersmord hade alla älskat mig. Det allra bästa hade varit om den handlat om en homosexuell invandrarkille och sedan själv hade kommit ut. Men jag är inte homosexuell och min pappa har inte varit hemsk mot mig. Jag ville berätta min historia.
Del av folksjälen

Trots motgångarna har Shahriyar Latifzadeh redan långfilm två på gång.

-Om Filminstitutet nobbar kör jag själv igen. Jag är fullständigt övertygad om att jag kommer att göra stor succé. Någon gång. Tänk vilken njutning att veta att folk sitter på arbetsplatser och restauranger och pratar om något jag gjort. Jag vill bli en del av folksjälen.

"Kärlek 3000" har premiär den 14 november.

Mer läsning

Annons