Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexköpet är en politisk handling

Om ett år kommer ingen förutom möjligen Mats Knutson att komma ihåg om det var reformer för åtta eller nio miljarder som politikerna utlovade under Almedalsveckan.

Annons

 Alla kommer däremot att komma ihåg den sjaskiga Littorinaffären. Affären ... det är så vi benämner det faktum att en minister avgått mindre än ett dygn efter att ha blivit konfronterad med anklagelser om att ha köpt sex. Det kallas affären i brist på något annat och mer konkret. Men någon affär är det inte, antingen har Littorin köpt sex eller så har han inte det och mellan dessa alternativ ligger en avgrund.

Eftersom vi kanske aldrig kommer att få veta sanningen tycker en del att det är mer relevant att fokusera på Littorins politiska gärning. Som det urbota dumma aktivitetsförbudet för unga arbetslösa eller torpederingen av a-kassan. Vi skulle sedan kunna skoja lite och påminna Littorin om att inte glömma att skriva in sig på Arbetsförmedlingen så han får sina pengar från a-kassan.

Problemet är bara att det som lagts Sven Otto Littorin till last i allra högsta grad är politik. Sexköpslagen är inte bara några torra rader i lagboken. Det är en ambition att förbättra jämställdheten, en intention att minska sexhandeln och en aversion mot ett synsätt som betraktar kvinnokroppen som ett mjölkpaket, en produkt vilken som helst.

Sexköpslagen är S-kvinnorna Margareta Winberg och Inger Segelström som kämpar i motvind för att övertyga partivänner och motståndare varför Sverige ska bli först i världen med att kriminalisera köp av sexuella tjänster. Det är Folkpartiets Birgitta Ohlsson som vill sätta upp förbudsskyltar mot sexköp längs med Malmskillnadsgatan i Stockholm. Det är Högsta domstolens ordförande som raljerar över att en av hans Hd-kollegor torskat på sexköp (man kan ”ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet”). Det är Sven Otto Littorin som samma dag som han avgår går ut hårt i Dagens industri och kräver omedelbar kvotering till näringslivets styrelser. ”Det är en strukturell fråga och då måste den ha ett strukturellt svar”, sade han.

Sexköpslagen handlar också om strukturer, om en manlig förhandsrätt som till och med inbegriper samlaget.

Sven Otto Littorins tid som arbetsmarknadsminister är överspelad (det blev fyra skitår). Kärnfrågan är huruvida Littorin ska läggas till raden av maktens män som köpt sex eller om han ska hängas av kroken. Mellan dessa alternativ ligger som sagt en avgrund.