Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex timmar på buss till Umeå – lång väg att hinna oroa sig på

Resan till och från Norrlands universitetssjukhus i Umeå från Östersund med buss 63 tar sex timmar. Det är en lång resa med några korta stopp efter vägen.

Det är just den här bussen många patienter hänvisas att åka, till och från sina behandlingar i Umeå med, och för många är resvägen längre än så.

Med på bussen finns flera patienter som ska till Umeå för att få tuffa behandlingar.

Magnus från Sveg har aldrig varit sjuk i hela sitt liv. Men nu har han fått en lungsäcksinflammation som inte vill bli bra. Därför ska han resa till Umeå för att opereras.

Resan började han redan dagen innan från Sveg med övernattning i Östersund, annars skulle han inte hinna med bussen som går strax före kl 08.00 från Östersund.

– Jag har bott hos en kompis i natt, säger han. Men det går väl att resa så här om man mår relativt bra.

Magnus räknar med att bli helt frisk efter operationen men han hoppas så klart att han inte behöver ta den här bussen hem när han är nyopererad.

– Jag blir minst en vecka i Umeå sedan ska jag tillbaka till sjukhuset i Östersund.

Visst får vi träsmak i baken av att sitta så här länge. Det är trångt på toaletten och ibland blir den full innan resan är slut.

Bussen stannar många gånger efter vägen för att lasta och lämna gods och hämta nya passagerare.

I Dorotea stannar bussen i tio minuter och där finns det chans att köpa automatkaffe och en godbit.

Men de vana resenärerna har fika med sig, kaffe och smörgås, och det behövs. Lite sugen är man allt under resan.

Väl framme i Umeå stannar bussen mitt emellan sjukhusets huvudentré och patienthotellet så det blir för Magnus och de övriga patienterna att leta sig fram dit de ska.