Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex timmar med 63:an

Vi är ett blandat sällskap som går ombord på Buss 63 i Umeå denna lördagsmorgon. Skolungdomar, en grånad skribent och en norrbottniska i mormorsåldern som tar plats i sätet bakom mig.

 Några av oss ska med hela vägen till Östersund, andra inte längre än till Bjurholm, Dorotea, Fredrika, Vilhelmina… Tidigare hette de Bergvattnet, Viska och Volgsjö. Vore det inte på tiden att dessa tre lappländska orter återfick sina ursprungliga, vackrare namn i stället för att behöva vara uppkallade efter den avsatte Gustav IV Adolfs drottning?

I Dorotea byter vi chaufför. Fler skolungdomar stiger på. På väg hem till helgen. Här bodde Gunnar Ekelöf ett par fyrtiotalsvintrar, påminner jag mig. Byströms pensionat som han höll till på är sen länge borta, men att kulturnämnden i Dorotea inte kan komma sig för med att påminna om Ekelöfs tid på orten är en gåta. Någon liten vägstump borde han väl ha fått namnge?

Rörström, mellan Dorotea och Hoting. På femtiotalet hemort för en rikskänd SSU-klubb och platsen för det årliga Gränsmötet varje sommar. Men också Bäcka-Markus hemtrakter. Läser någon Birger Lundqvists burleska bygdehistorier om denne Åsa-Nissefigur numer? Tja, han får i alla fall över 67 000 träffar på Google.

Genom Ångermanland där det smalnar till en kil borrar sig 63:an oförtrutet vidare in i ett mer storskogigt Jämtland, förbi skyltar som förgäves lockar mot Kyrktåsjö och Backe.

Smältvattnet bildar skimrande isdraperier utmed klippstupen. Säsongen håller långsamt på att slå över till vårvinter men rastplatserna längs vägen vilar ännu i vinterdvala.

Strömsund. Härifrån utgick Bio-Nisses tältbioturnéer. Utan dem hade nöjeslivet i Norrlands inland varit ännu fattigare. På somrarna kom Bio-Nisse, på vintrarna var det bara bönemöten. John Nilsson var hans rätta namn och det är en skam för Norrländsk Uppslagsbok att han inte fått det utrymme han där förtjänat.

Yxskaftkälen borde enligt mitt förmenande rätteligen heta Yxskafttjälen. Det är även många andras åsikt. Somliga ringer till språkprofessorn Lars-Erik Edlund i Umeå. När han för en särskilt påstridig uppringare försiktigt framhöll att stavningen med k trots allt ändå är belagd sen Gustav Vasas tid blev svaret: ”Jaha. Tänk att dom ha stava’ fel så länge!”

Östersunds busstation tabellenligt tio i två. Dagen har redan övergått i eftermiddag. Fyra landskap har genomkorsats och nästan sex timmar har det tagit. Med flyg skulle vi på samma tid sannolikt ha befunnit oss i norra Afrika. Å andra sidan har vi inte behövt passera en enda säkerhetskontroll. Och fått se både Hoting och Hammerdal. Och kanske rentav varit lite vänligare mot miljön också.