Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex "Rysslands-svenskar" i truppen

Annons


När Tre Kronor nästa vecka spelar Euro hockey tour-turnering i Malmö och Moskva finns sex "Rysslands-svenskar" med i truppen.

Och förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson är inte sen att hylla den ryska ligan.

-Den visar upp bländande teknik, säger han.

På måndagen presenterade Bengt-Åke Gustafsson sin 22-mannatrupp till kommande Euro hockey-turnering under en presskonferens i Stockholm.

Och när Tre Kronor nästa vecka reser till Moskva, efter att först ha mött Tjeckien i Malmö, känner sig sex spelare redan som hemma i Ryssland:

Mattias Weinhandl, Mika Hannula och Magnus Johansson – som redan spelar i den ryska huvudstaden – samt Johan Åkerman (som ansluter till truppen först i Moskva), Nils Ekman och Tony Mårtensson.

Bengt-Åke Gustafsson har själv inte besökt Ryssland för att se "Rysslands-svenskarna" i spel, men har bildat sig en uppfattning om ligan utifrån tv.

-Det är jättehög kvalitet, tekniskt spel, fartfyllt och roligt att titta på. Det kanske inte är så fysiskt alla gånger, men det kan vara precis tvärtom också, säger han och tillägger att han hoppas få se en "LHC-femma", med spelare från både dagens Linköpingstrupp och fjolårssäsongen ta plats på isen.

-Rent spontant känns det så, med bland andra Weinhandl, Mårtensson och Johansson.
Frågetecken på Jönsson

Noterbart i måndagens Tre Kronor-trupp i övrigt är att den är något, något äldre än tidigare och har en medelålder på 28 år.

-De som är lite äldre, främst på backsidan, är fortfarande fruktansvärt bra. Och det är alltid en trygghet, säger förbundskaptenen.

-Ska man testa nya spelare är det viktigt att testa dem i en miljö där inte bara oprövade spelare tar plats.

Helt ny i truppen är bara Luleås forward Linus Omark. Bland backarna gör veteranen Marcus Ragnarsson comeback efter fyra år, och uttagen i truppen är även Röglekaptenen Kenny Jönsson.

Huruvida Jönsson, med sin krånglande rygg, kommer till spel är dock oklart.

-Jag pratade med honom i dag och han är ett frågetecken. Vi får helt enkelt avvakta några dagar och se, säger Gustafsson– som på målvaktssidan väljer att återigen ger Färjestads Jonas Gustavsson chansen, samtidigt som Luleås 21-årige Mattias Modig tar plats i truppen.
"Hockeybråket" historia

"Hockeybråket" senast, då HV71 och Linköping – med Svenska hockeyligans stöd – motsatte sig Gustafssons uttagning hoppas förbundskaptenen inte ska upprepas.

-Jag har inte frågat dem, svarar han på frågan om någon av elitklubbarna satt sig emot måndagens trupp.

-Det kändes som en tråkig och onödig debatt. Men det är historia nu. Och förhoppningsvis hamnar vi inte i den situationen igen, någonsin.

Mer läsning

Annons