Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex renägare ska betala vite – har för många renar

Sex renägare i samebyn Ruvhten Sijte ska sammanlagt betala 1,5 miljoner i vite för att de har för många renar. Länsstyrelsen har i dag ansökt hos Förvaltningsrätten om utdömande av förelagt vite.

Länsstyrelsen har i dag ansökt hos Förvaltningsrätten i Härnösand om utdömande av förelagt vite. Det gäller sex renägare i samebyn Ruvhten Sijte som enligt Länsstyrelsen inte har reducerat antalet renar trots att de har fler än tillåtet.

De sex renägarna ska vardera betala mellan 13 420 kronor och 607 560 kronor, sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor. Tillsammans äger renägarna drygt 1200 renar för mycket. Länsstyrelsen har fastställt hur många renar samebyn får ha totalt, och samebyn har fastställt vilket antal renar varje enskild renägare får ha.

Ruvhten Sijte bestämde under en bystämma den 18 oktober 2005 hur många renar varje driftsenhet - en gruppering i form av familj eller enskilda renskötare - i byn får ha, Vissa medlemmar överklagade bystämmans beslut och efter en prövning i flera rättsinstanser vann bystämmans beslut laga kraft 2007.

Mot den bakgrunden begärde samebyn att Länsstyrelsen - i stället för att förelägga hela samebyn att minska sitt renantal - skulle förelägga enskilda renägare att minska renantalet i sina respektive företag. Den 16 januari 2008 förelade Länsstyrelsen de renägare som hade för många renar att slakta eller sälja dem. Föreläggandet överklagades och efter prövning i länsrätten, kammarrätten och Regeringsrätten har ärendet nyligen vunnit laga kraft.