Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex, kollektivtrafik och bowling diskuterades på Ungdomskonvent

Skola, arbete, sex, attityder, bowlinghall, droger och mycket annat diskuterades när ungdomar, politiker och tjänstemän samlades till Strömsunds första ungdomskonvent:

– Lite har vi nog kunnat påverka, trodde Anna Roos.

En mycket välbesökt konferens hölls om måndagen på Folkets hus. Deltagare var ungdomar från årskurs 9 och avgångseleverna från gymnasieskolan samt politiker och tjänstemän från Strömsunds kommun.

Under dagen diskuterades många skilda frågor, valda och schemalagda av deltagarna:

– Metoden kallas "Open Space", förklarade Oskar Hamilton, vilken hade organiserat konferensen.

Det gick till så att alla frågor som ungdomarna ville diskutera spaltades upp och förelades till numrerade bord. Den som ville diskutera denna fråga satte sig vid det bordet.

Det innebar att blandningen av ungdomar och kommunfolk varierade från bord till bord. Kollektivtrafik ville flera ungdomar diskutera, men ingen politiker eller tjänsteman valde detta bord. Fokus i diskussionen var de dåliga förbindelserna om man bor en bit bort:

– Vad gör man om man missar bussen?

En fråga som rönte stort intresse bland ungdomarna var fritidsaktiviteter och olika mötesplatser för ungdomar. En och annan vuxen från kommunen tyckte också att det var intressant. Här diskuterades fritidsgårdar, bowlinghall, motorgårdar och mycket annat.

Gruppen som diskuterade sexuella relationer samlade också många deltagare:

– Man vill inte diskutera sådant inför hela klassen, sa Marielle Mård, men det skulle vara bra att få diskutera i smågrupper ibland, där det också är killar med, för att få veta vad de tycker egentligen.

– Många tjejer tror att de måste vara smala och ha stora bröst, sa Ted Åström. Men det spelar absolut ingen roll.

En grupp diskuterade hur gymnasieskolan ska bli mera attraktiv. De styrande fick många nyttiga råd från Frida Karlsson, Therese Bergman och Liss Jonasson.

Framtidsfrågor diskuterades bland andra av Anna Olofsson och Pernilla Borg:

– Det är viktigt att ta reda på hur det ser ut med utbildningar och jobb framöver.

Attityder var ett ämne som många politiker och tjänstemän valde, men få ungdomar. Anna Roos, Dennis Bergström och Henrik Johansson satte sig dock vid detta bord, och tyckte att de fick chansen att göra sig hörda i gruppen:

– Lite har vi nog kunnat påverka, trodde Anna Roos.

Detta bekräftades av kommunchefen Anders Andersson:

– De tankar och åsikter som kommit fram under dagen kommer vi att ta till oss och arbeta vidare med.