Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av fyrtio invånare blev miljonärer i Gåije

/
  • – Nu har man bara kronor för ögonen, skrattar Margaretha Nilsson. Hon vann drygt 2,5 miljoner och skänker en tiondel till pingstkyrkan.
  • – Jag tycker att de som har vunnit har förtjänat det, säger Cecilia Olsson.
  • – Nu har man bara kronor för ögonen, skrattar Margaretha Nilsson. Hon vann drygt 2,5 miljoner och skänker en tiondel till pingstkyrkan.
  • – Jag hade ingen lott men grämer mig inte för det. Min son vann och jag får vara glad för det istället, säger Birgit Halvarsson.
  • – Det är sådant här som bara händer andra, säger Bengt Larsson.Han vann 1,2 miljoner kronor på sin lott.
  • – Fantastisk att den här lilla byn har fått så många miljonärer, säger Solveig Sundin.
  • – Jag kommer att skänka en tiondel, alltså drygt 250 000 till Pingstkyrkan, säger Margretha Nilsson, som vann precis 2 566 182 kronor.

Den lilla byn Gåije, någon mil från Arvesund i Åre kommun, har 15 hushåll. I helgen som gick fick nästan hälften av hushållen en miljonär i familjen.

– Det är sådant som bara händer andra, säger en av vinnarna.

Annons

Sedan Postkodlotteriets Grannyra hade dragit postnumret 830 02 i sitt lotteri, blev det . Lotteriet delade ut 50 miljoner kronor och mest lyckosamma vinnarna var de boende i byn Gåije, där sex av 40 invånare blev miljonärer.

– Det här är bara sådant man läser om i tidningen och som händer andra, säger en av de nyblivna miljonärerna, Bengt Larsson i Gåije.

Han hade en lott i Postkodlotteriet och för den fick han 1,2 miljoner kronor.

– Men jag tycker inte om att stå i rampljuset, så när det var dags att gå upp på scenen i Östersund, där Postkodlotteriet hade anordnat en gala för vinnarna, då fick mina barn tvinga upp mig. Självmant hade jag aldrig gjort det, säger Bengt Larsson.

När LT besökte guldbyn under måndagsförmiddagen stod det klart att Gåijeborna inte stannade hemma i onödan för att fira att man blivit miljonärer. De flesta nyrika var på sina jobb eller satt i älgskogen. Men Margaretha Nilsson var ett undantag. Hon vann drygt 2,5 miljoner på sina två lotter och hon satt hemma hos dottern Cecilia Olsson och firade med kaffe och dopp när LT dök upp.

– Jag har inte hunnit smälta det här än. Det tar nog ett tag, skrattar hon.

Så du har ingen aning hur du ska använda pengarna?

– Jag är kristen och medlem i Pingstkyrkan. Som brukligt är skänker man en tiondel till församlingen och det innebär att jag kommer att skänka drygt 250 000 kronor dit. Sedan kan det eventuellt bli en resa till Israel, säger Margaretha Nilsson.

Hennes dotter Cecilia Olsson är lika glad trots att hon inte hade någon lott.

– Man får glädjas åt de som har vunnit. Jag tycker att de har förtjänat det. Jag har också kristen livssyn och har lärt mig att vi ska vara tacksamma för det vi har.

Så du tror inte att det blir någon avundsjuka i byn?

– Absolut inte. Vi har så fin sammanhållning här och jag tror att alla som inte vann gläds åt vinnarna.

På sin veranda stod Birgit Halvarsson och hängde tvätt. Hon hade inte heller någon lott men hon var glad ändå.

– Min son i Mattmar vann 270 000, så jag får dela glädjen med honom.

Så du blir inte avundsjuk på de som har vunnit?

– Avundsjuka är det fulaste som finns. Jag är så nöjd med det jag har. Vinnarna behöver nog pengarna bättre än jag, säger Birgit Halvarsson.

Solvieg Sundin, i några hus längre bort säger samma sak.

– Man ska inte vara missunnsam. Jag gläds åt de som vunnit. Det är fantastiskt att så mycket pengar gick till den här lilla byn. Min svåger tillhör de lyckliga och jag är så glad för hans skull, säger Solveig Sundin.

Annons