Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sevärt i huvudstaden

Veckan som gick tillbringade jag i Stockholm. I fredags var det vernissage på Liljevalchs vårsalong som fyller 90 år i år.

Det är fritt för vem som helst att söka till vårsalongen. Det är spridda skurar av kvalitet, högt och lågt. Men folkligt och rättvist.

Mitt helhetsintryck av årets upplaga är att det är väldigt hög nivå på foto- och videokonsten. Bland annat fastnar jag för Maria Arnells fotosvit ”The bikini sisters”. Sticker ut gör också det vackra videoverket ”Den helige Graal” av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén. På en vägg med tv-monitorer behövs något extra, det har verkligen detta verk. Så estetiskt i blickfånget och uttänkt i minsta detalj att jag drömskt blir stående länge, länge.

En stark influens på vårsalongen är även hantverk – brodyr som doftar hårdrock, omskapande och moderniserat från mormors tid.

En av de konstnärer från Jämtland som blivit utvald är Anders Ramsell med sina vågade bilder av Marie-Louise de Geer Bergenstråhle, tusch på duk. Karin Sjökvist, som är bosatt i Falkenberg men har rötter i Jämtland, visar bildväv där titlar som ”Spår av en svunnen tid” för mina tankar till hällristningar. Måns Halldorf, bosatt i Fugelsta, Brunflo, visar objekt med humor. Hans korv i täljsten och ett par glasögon i snidad björk leker med hemslöjdsstämpeln och tar skulpturerna till ett mellanmjölksland.

Ni som har möjlighet; gå och se denna cirkus och blandning, det är underhållande!

I Stockholm finns massor av intressanta gallerier som ni inte får missa. De kostar inte en krona att besöka så passa på nästa gång ni är i huvudstaden.

Här kommer några guldkorn från min resa, utställningar som ni måste se – med risk för att min objektivitet inte är helt hundraprocentig men ändå …

På Galleri Magnus Karlsson visar Petra Lindholm sin utställning ”Till Anne Marie” fram till den 13 februari. Petra gick en årskurs över mig på Kungliga Konsthögskolan och jag hyser stor respekt för henne och hennes konst.

Vackert som en dröm drar hon upp minnen till ytan genom att omarbeta en berättelse ur sin finska släkthistoria.

Petra berättar om sin farfars faster Anne Marie som levde i Finland i början av 1900-talet. Hon var förlovad med en rysk man, herr Obolenski, som blev tvungen att fly till Paris under ryska revolutionen. Anne Marie blev ensam lämnad kvar och hörde aldrig av honom igen. Hon blev sjuk och åkte med hjärtesorg till ett hälsohem för att vila och återhämta sig. Där började hon fotografera berg, utsikten över Alperna från hälsohemmet. Samma dimmiga berg om och om igen. Videon visar en kvinna på en brygga tillsammans med foton och tittskåp av ett vackert böljande landskap från Alperna.

Galleri Magnus Karlsson ligger på Fredsgatan 12.

Det konstnärsdrivna galleriet Studio 44, Tjärhovsgatan 44, ställer ut Nanna De Wilde, Kristina Stark och Therese Bolanders verk "Jenny *1910 † 2006".

Hösten 2006 köpte konstnärerna ett dödsbo efter en för dem okänd kvinna. Med dessa föremål som grund har de under tre års tid letat efter kvinnan bakom sakerna. Utifrån olika utgångspunkter och med olika metoder har de försökt få Jenny framträda. De har bland annat besökt en astrolog och låtit ställa Jennys horoskop, visat hennes mediciner för en läkarstuderande och bett en etnolog analysera hennes ägodelar. Nanna De Wilde har skrivit ner sina drömmar i ett år och sedan sovit i Jennys säng för att komma nära och förhoppningsvis möta Jenny i drömmen. Jennys säng står på golvet och allt blir så verkligt helt plötsligt.

De olika verken talar samma språk. Ett konstprojekt som når ända fram och rör vid det där längst inne.

Jag hoppas att många får möjlighet att se denna dokumentära konstrealism och att det går bra för den geniala konstnärstrion. Utställningen pågår till den 18 februari.

Den finska konstnären Anu Tuominen visar utställningen ”Kyla värme” på Galleri Mårtensson & Persson, Karlavägen 20. Anu arbetar konceptuellt med hantverksmässighet kring de vardagliga tingen. Loppisfynd arrangeras på väggen och skapar en ombonad vardag. Tingen får sin egen plats likt stilleben och ställs ut med stor påhittighet som en underfundig poesi. Utställningen pågår till den 26 februari.