Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriösa klubbyggare ser allsvenskan som möjlig

Östersunds IK har en plan. Iscensatt redan 2008. Sex år senare hoppas klubbledningen närma sig slutmålet ishockeyallsvenskan. Kvaljakten startar redan i veckan.

Sex år är lång tid. Ändå är ÖIK långt ifrån färdig med sitt föreningsbygge. Sten för sten fogas samman till en organisation vars främsta uppgift är att utbilda barn och ungdomar till väl fungerande människor. Seriositeten är tydlig.

Förr var resultatfixeringen det primära. Då hände det att föreningsbygget längs vägen råkade ut för haverier. Köpte spelare för pengar som egentligen inte fanns i jakten på snabbt serieavancemang.

Sådana smällar kostade. De kom surt efter i form av flera års sportsligt status quo när ekonomin parallellt måste saneras. Inte heller nåddes sportslig framgång.

– Vi har lärt oss av misstagen. Nu går en stabil ekonomi i första hand. Ska vi satsa sker det utan risktagande. Vi skiljer alltid på A-lag kontra juniorer och ungdomar. Det finns klara rågångar, berättar Kjell-Åke Andersson, marknadsansvarig.

Tillsammans med Markus Åkerblom skissade "Kjella" redan 2008 på en långsiktig strategi. När nya arenan väl stod klar skulle föreningens sportsliga produkt vara mogen för något nytt, större och bättre.

I dag finns 400 aktiva från veteranlag till skridskoskolans sexåringar. Klubben omsätter 8,5 miljoner kronor per år, där A-laget drar tre miljoner varje vinter.

Sponsorintäkterna når 3,5 miljoner med över 400 hjälpande företagshänder i större eller mindre omfattning.

Pengar i all ära, men klubbyggets tyngst bärande bjälke utgörs av hockeygymnasiet, i vinter helt i föreningsregi tillsammans med Jämtlands gymnasium.

– Här går 41 elever med hockey på schemat fyra förmiddagar i veckan. Tittar vi på deras totala träningsmängd handlar det om 14 pass i veckan, (!) inklusive matcher. De får en gedigen utbildning, berättar Markus Åkerblom, instruktör på skolan, sportchef i ÖIK och coach för A-laget.

Den röda tråden går igen: Som talar om att i första hand utbilda människor. Sak samma genomsyrar den egna ungdoms- och juniorverksamheten.

– Vi har genom klubbhistorien fostrat tre NHL-spelare. Det är bra, men alla tusentals andra som passerat revy har förhoppningsvis fått med sig även andra kvalitéer än hockeyn från oss. Vi ser den biten som extremt viktig, fortsätter Markus Åkerblom.

Nya arenan ger föreningen nya möjligheter.

– Glädjen över att äntligen få rätt förutsättningar kan inte nog värdesättas. Men vi är inte så naiva att vi inbillar oss att framgångarna kommer per automatik bara för att vi fått en förstklassig anläggning. Som alltid handlar det om hårt och målmedvetet arbete, säger Kjell-Åke Andersson.

Ishockeyallsvenskan hägrar men inte till vilket pris som helst. Inför stundande play-off-spel kliar det förstås i fingrarna hos sportchef Markus Åkerblom om att få X antal hundratusen till spelarförstärkningar.

Då står dock Kjell-Åke Andersson på andra sidan och håller emot.

– Vi har en miljon i eget kapital som buffert. Det har aldrig hänt förr. Men den ska inte i första hand användas för kortsiktiga förstärkningar. Här gäller att skynda långsamt.

Det här förstår Markus Åkerblom, som får rätta mun efter matsäcken. Här kommer ishockeygymnasiet återigen in i handlingen. Tidigare miste Östersund många 16-åringar till hockeygymnasiet i Ö-vik. MoDo drog.

De tre senaste åren har alla 16-åringar i Östersundsområdet stannat kvar hemmavid. Det egna gymnasiet är mer attraktivt. Då finns också möjligheten att på sikt rekrytera fler duktiga spelare som kan nå längre. Den kvalitativa hävstångseffekten finns inom räckhåll.

Frågan är förstås om även ekonomin går utveckla. Det är ett krav om den allsvenska drömmen en dag infrias.

– Absolut, kommer svaret reptilsnabbt från Kjell-Åke Andersson. Vår produkt i form av ett utvecklingsbart A-lag är bättre än på länge. Snittåldern strax under 21 år ger oss stora möjligheter för framtiden.

De båda klubbledarna är övertygade om att A-lagsprodukten ÖIK i kombination med en stark organisation och genomtänkt verksamhet med underifrånperspektiv, attraherar ännu fler och starkare sponsorer.

– Det är svårare att nå Allsvenskan än att hålla sig kvar, spår Markus Åkerblom, utan darr på manschetten.

Båda tror att Allsvenskan är möjlig redan i vår. Optimismen flödar i en förening som i så fall måste klara tre play-off-omgångar plus en efterföljande hård kvalserie.

– Men vi är snart där i kvalitetshänseende, menar Kjell-Åke Andersson. I kval kan dessutom allt hända.