Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Separata bostadsköer när avtal går ut

Den första april går avtalet mellan bostadsbolagen Akelius och Årehus ut vilket bland annat försvårar bostadssökandet i Åre. Istället för en bostadskö för båda får bolagen separata bostadsköer.

Vintern 2008 sålde Åre kommun halva Årehus bostadsbestånd, omkring 420 lägenheter, för 181 miljoner till Akelius Fastigheter. I köpeavtalet mellan parterna ingick så kallade sociala klausuler, som skulle försäkra att Akelius inte omvandlade lägenheterna i de mest attraktiva områdena i Åre-Duved till bostadsrätter.

Bland annat skulle de sålda lägenheterna fortfarande hyras ut via den kommunala bostadskön.

Men nu löper det tvååriga kontraktet ut vilket innebär att bolagen från den första april får separata bostadsköer. Den kommunala bostadskön tappar då ungefär hälften av objekten när Akelius lägenheter i Duved, Åre och Järpen istället hyrs ut av Akelius i Östersund.

Årehus bostadskö begränsas till de egna lägenheterna i Duved, i Åre nedanför E14, i Järpen, Mörsil och Hallen.

För Akelius del är detta inte den enda förändringen i Västjämtland. Bolaget sålde nyligen 120 lägenheter i Undersåker, Järpen, Mörsil, Mattmar och Hallen till Hjerpens Fastigheter AB.