Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste utvecklingen inom neurologin diskuteras vid nationell konferens

Under tre dagar återfinns delar av Sveriges samlade expertis inom neurologi på Storsjöteatern i Östersund. Trehundra deltagare diskuterar den senaste utvecklingen och även hur den ska komma så många som möjligt till godo.

– Från sjuttiotalet och framåt har det skett fantastiska framsteg, säger överläkare Pierre de Flon. I dag kan vi ofta ge såväl symptomlindring som bromsmediciner.

Det pågår en omvälvande förändring och utveckling inom neurologin. Nya telemedicinska kommunikationsformer kommer till, för snabbare samarbete med universitetskliniker, och avancerad verksamhet har allt mera övergått till att bli en del av den svenska vardagsvården.

Många människor lider av neurologiska sjukdomar, som MS, Parkinson, epilepsi, med mera. Överläkare Pierre de Flon, som är ansvarig för neurologin inom Jämtlands läns landsting, berättar att det finns effektiva mediciner att tillgå i de flesta fall. Tyvärr kostar de mycket pengar:

– Läkemedlen är väldigt dyra men om man ser till effekten och patientens minskade lidande, så blir det mycket billigare på sikt.

Pierre de Flon och överläkare Ann Axelsson på rehabiliteringscentret Remonthagen är överens om att medicin ändå har högre status än rehabilitering, när det gäller beslutsfattare som fördelar pengarna:

– Tyvärr är det mycket lättare att få ökade anslag till läkemedel än till rehabilitering, även om det kan påvisas att till exempel sjukgymnastens insats är minst lika viktig, säger Ann Axelsson. Sjukgymnasten kan ofta på ett bättre sätt fokusera på rätt saker.

Förutom neurologernas årsmöte pågick under de tre dagarna utställningar, föreläsningar och seminarier. Där diskuterades hur man ska kunna synliggöra den nya neurologin, vilken neurologisk kompetensnivå man bör ha på akuten, erfarenheter från Huntingtons sjukdom, epilepsikirurgi, nya principer för behandling av migrän, hur man på bäst sätt ska fördela resurserna, och mycket, mycket annat.

Jämtlands läns landsting kunde också glädja sig åt att Ann Axelsson och hennes team på Remonthagen i samband med konferensen fick motta Parkinsonförbundets stipendium. Teamet består, förutom läkare, av sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och sjuksköterska, vilka alla är tacksamma över de ökade förutsättningar det innebär för att kunna hjälpa de patienter som lider av Parkinsons sjukdom. Se separat artikel.