Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sen cancerdiagnos kritiseras av Socialstyrelsen: ”Anmärkningsvärt”

Enligt Socialstyrelsen är det anmärkningsvärt att sjukvården i Jämtland inte på flera månader lyckades ställa rätt diagnos för en kvinna med cancertumörer i skelettet.

Kvinnan opererades för bröstcancer 2007 men fick ett par år senare ont i pannan och svullnade upp kring vänster öga.

Hon uppsökte sin hälsocentral i mitten av mars 2009 och en rad olika undersökningar genomfördes.

Först i november 2009 konstaterade sjukvården att hon hade cancertumörer i form av metastaser i bröstrygg och nacke. Det skulle ändå dröja till i slutet av december samma år innan läkarna upptäckte att kvinnan även hade cancer i ansiktsskelettet.

En Lex Maria-anmälan gjordes och Socialstyrelsen, som nu fattat ett beslut i ärendet, anser att det dröjde anmärkningsvärt länge innan kvinnan fick rätt diagnos. Särskilt eftersom det var känt att hon tidigare hade opererats för bröstcancer, att hon hade tilltagande smärtor i ansiktet och att cancer i ryggen konstaterats.

Socialstyrelsen anser även, liksom sjukvården, att den röntgenmetod som användes för att undersöka kvinnans ansiktsskellett inte var den bäst lämpade för att upptäcka den här typen av cancer.

Socialstyrelsen kräver nu bland annat att få veta hur sjukvården tänker utbilda läkarna för att undvika liknande händelser i framtiden.