Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semsån återställs till 1800-talets nivå

Semsån, mellan Tysjöarna och Storsjön, strax utanför Östersund ska få sitt vattenstånd höjt med en halv meter. Projektet började under tisdagen med hjälp av en helikopter och en stor grushög.

Semsån, som av länsstyrelsen klassas som länets viktigaste reproduktionsvatten för öring, kommer i framtiden få sitt vattenstånd höjt med minst 50 centimeter.

Anledningen är att Semsån ska få ännu bättre lekplatser för öring och harr i framtiden.

– Det här är ett önskemål som vi på länsstyrelsen haft länge, säger projektledare Lisa Tenning.

Nu har vattenenheten och naturvårdsenheten tillsammans inlett projektet för att höja åns vattenstånd.

I början av veckan körde piloten Jonas Grinde sin helikopter med 900 kilo grus hängande under sin maskin. Lass efter lass tippades i Semsån för att vattenståndet så småningom ska stiga.

– Egentligen så återställer vi ån som den såg ut i slutet av 1800-talet, säger Lisa Tenning. Då dikades Semsån ut för hand och vattenståndet sänktes både i Tysjöarna och i Semsån.

Bland länsstyrelsens personal som var på plats igår fanns också Lasse Bergwall på vattenenheten. Han berättade att i slutet av 1990-talet var Semsån i princip ett dött vatten. Många tunga arbetsplatser i närheten gjorde att utsläppen från dessa förstörde Semsån. Men så fick Lasse Bergwall höra om en kille som tagit en stor öring i ån och då tändes hoppet om att det kanske fanns en räddning för vattnet i alla fall. Länsstyrelsen började jobba med olika åtgärder för att få vattnet bättre och nu är ån ett paradis för både öring och harr.

– Men nu har vi fiskeförbud i Semsån, säger Lasse Bergwall.

Projektet med att höja vattenståndet i ån beräknas kosta omkring 60 000 kronor och en del av de pengarna kommer från EU- medel.

– Vi vet inte riktigt hur lång tid det här projektet tar, säger Lisa Tenning. Men vi håller på tills vi är nöjda med vattenståndet, även om det skulle ta ett par år.

Lisa Tenning vill inte låsa sig för att vattenståndet ska bli precis 50 centimeter högre.

– Vi kanske fortsätter höjningen till 80 centimeter innan vi är klara, säger hon.

Kommer vattenståndet i Tysjöarna att påverkas på grund av höjningen av Semsåns vatten?

– Nej, men nivån i Tysjöarna kommer att bli jämnare under året, vilket är bra för fågellivet, säger Lisa Tenning.