Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterparadisens dolda verklighet

/
  • Många stränder är uppköpta och stängda för invånarna i Dominikanska republiken. Foto: Stockxchng
  • Allt fler stränder i Dominikanska republiken köps av reseföretag och stängs för befolkningen. Foto: Stockxchng
  • Gästarberare bygger frenetiskt Dubais lyxhotell under slavliknande kontrakt.Foto: Stockxchng
  • Sheikh Zayed road i Dubai – en futuristisk dröm eller mardröm? Foto: Stockxchng
  • En av många stora resorts i Hurghada där turisten förväntas befinna sig större delen av vistelsen. Foto: Stockxchng
  • Stranden i Patong, hundra meter från området (bilden till höger) där unga tjejers kön köps av västerländska män. Foto: Stockxchng
  • Ganska ofta är det molnigt och blåsigt på Maldiverna, då finns inte så mycket att göra... Foto: Stockxchng
  • Khao San Road i Bangkok, där en del västerländska män köper unga thailändska kvinnor. Foto: Stockxchng
  • Den inhemska befolkningen på Maldiverna får nästan aldrig besöka resortöarna där turisterna befinner sig. Foto: Andreas Strömberg

Visst kan det vara härligt med charter i bland – att sitta där på stranden med en spännande bok eller svalkande drink och bara göra ingenting. Men många destinationer har också vissa baksidor som kan vara värda en reflektion.

Annons

Bläddrar du i vilken resekatalog som helst, förefaller semesterorterna som rena drömparadisen. Men bakom de vita hotellkomplexen, den mjuka sanden och de renskrubbade ytorna kan såväl slavarbete som barnprostitution förekomma. En verklighet som resebolagen knappast berättar om själva, men som du kan skaffa dig vetskap om och ha i åtanke.

Som turist har du ju ett val och därför makt. Du kan till exempel välja att stödja de lokala butikerna och restaurangerna på orten, i stället för att bo på ett all-inclusive-hotell. Du kan också fundera lite över din vistelse. Vad är syftet? Vad får den för konsekvenser?

Inget blir bättre av att du slutar resa, men skaffar du dig information om din semesterort, kan du göra medvetna val.

Exemplen nedan är alla fantastiska turistorter, men har också många baksidor att fundera över.

Dubai och Förenade Arabemiraten

Enligt charterkatalogen: En högteknologisk framtidsdröm.

Verkligheten: En futuristisk mardröm med enorma artificiella hotell för miljonärer och luftkonditionerade shoppingcentra som glänser av guld. Hett som i en bakugn, ofta över 35 grader. Slavarbetare utan fackliga- och medborgerliga rättigheter från till exempel Filippinerna bygger turisthotellen. Många kvinnliga gästarbetare som utsatts för sexuella övergrepp begår självmord. Kvinnor behandlas traditionellt av många män som deras egendom och får inte gifta sig med icke-muslimska män. Alkohol kan vara svårt att få tag på. Om man är homosexuell, kysser sin partner, eller beter sig sexuellt ”oanständigt” och polisen ser det riskerar båda spöstraff eller fängelse.

Egypten – Hurghada

Enligt charterkatalogen: Hotellområdet innehåller allt för en bra semester

Verkligheten: Muromgärdade all-inclusiveanläggningar där man förväntas tillbringa hela sin semester. Fult och ocharmigt centrum med betonghus. Det känns som ”apartheidturism”, att lokalbefolkning och charterturister bör hållas separerade.

Vissa försäljare är aggressiva och utan respekt. Och varför skall kvinnor ofta bevakas av en man när man talar med dem? Ofta arbetar barn i mattfabriker. Att könsstympning och barnarbete fortfarande är vanligt förekommande i detta gamla kulturland, stör både mig och många resenärer som hört av sig.

Dominikanska republiken

Enligt charterkatalogen: Paradisstränder och medryckande livsglädje.

Verkligheten: Glädjen är nog inte lika stor bland de fattiga invånare som inte längre får bada på sina egna sandstränder där multinationella reseföretag köpt upp kustmark och byggt jättelika inhägnade all-inclusiveresorts med många hårdbevakande vakter, som på Playa Rincon på Samanahalvöns nordöstra spets. Två tredjedelar av befolkningen lever i fattigdom utan rent dricksvatten och de sociala klyftorna är enorma. Många hotell ligger långt ifrån byar och övrig service så man riskerar att bli fastlåst och övriga lokala affärsidkare dör sakta ut. Byar och regnskog skövlas bort för att bygga golfbanor med beväpnade vakter för amerikaner och européer med feta plånböcker.

Maldiverna

Enligt charterkatalogen: Vita stränder i en bröllopsresedröm med klarblå himmel.

Verkligheten: Som i alla tropiska länder är det till och från stormar med kraftiga regn. Varje ö har endast ett hotell, som ofta rymmer mer folk än man tror och den öde strandplätten från reklamaffischen är omöjlig att hitta. Korallerna är blekta och döda på många ställen på grund av miljöförstöringen som värmt upp havet. Efter två veckor på samma strandbit och med samma rätter i matsalen blir det lätt trist och långtråkigt. Lokal kultur och möten med människor från landet kan man glömma. De får inte ens besöka resortöarna. Dessutom bidrar långflygningar som till Maldiverna inte bara till enorma utsläpp av avgaser och koldioxid, de leder också till att dessa öar nu decimeter för decimeter håller på försvinna under vattenytan på grund av höjningen av havsnivån.

Thailand – Patong och Bangkok

Enligt charterkatalogen: Ett tropiskt paradisland med leende människor.

Verkligheten: Bordeller och sexköpande västerlänningar förpestar stämningen och har banat väg för ett paradis för pedofiler. Unga thailändska tjejer på rad lånar ut sina kroppar och kön med ledsna ögon till lystna män med stora plånböcker på till exempel Bangla Street i Patong på Phuket, i Pattaya, Bangkok och andra ställen. Hur kan vi turister låtsas som om vi inte ser något, trots att vi befinner oss mitt bland alla dessa förnedrande pedofilbarer? Jag kunde inte slappna av alls på Phuket. Kalla det vad ni vill – men kalla det för guds skull inte semester.

Mer läsning

Annons