Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semesterbyxor i sommar

Jag var nog fem år. Det var i slutet på juni. Östersund hade den årliga formtoppen i form av ljusa nätter, värme och praktfull grönska. Vår familj var som de flesta andra familjer i färd med att styra upp det sista inför semestern. Min mamma hade släpat med oss barn ner på stan och stressat igenom affärer i förhoppningen att hon skulle hinna komplettera våra garderober med några plagg inför vår traditionella bilresa runt om i Sverige. Jag fick ett par byxor. Ljusa. Fina.

När vi väl var hemma igen efter shoppingturen sprang jag igenom några buskar i vårt villakvarter och kom till min bästa väns hus. På altanen satt hennes föräldrar och drack kaffe. Med en femårings naturliga pondus och självsäkerhet stegade jag fram till dom och förklarade stolt – Jag har fått nya semesterbyxor. Dom får jag först ha när vi är på semester. Föräldrarna tittade på mig och log. De förstod.

Min vän påminde mig om det ordet för några år sedan. Semesterbyxor. Förbaskat bra ord. Sammansatta ord brukar ofta bli bra ord tycker jag. Men semesterbyxor är nog ett av de bästa. Byxor har inte så mycket skojigt i sig som ord. Byxor är bara nåt man har. Semester är ett väldigt positivt ord; ledighet, sommar, resor, sol, intryck, fest, upptäcker osv. Framförallt förväntningar. Och då bilden av ordet semesterbyxor – byxorna man ämnar ha på sig när allt detta roliga kommer ske. Ja, ordet gör förväntningarna greppbara.

Nu när jag är äldre älskar jag om möjligt sommarledighet ännu mer. Eller i alla fall är behovet så mycket större. Men jag har inte haft samma bubblande känsla som jag hade som barn inför sommaren och semestern. Till viss del tror jag att det beror på att jag faktiskt inte bor i Östersund utan Stockholm. Årstidsupplevelsen som man får i Jämtland när året går från vinter till vår till sommar är inte på samma sätt söderut. I Stockholm och södra Sverige är skiftningarna mellan årstiderna luddigare. I norra Sverige är det mer resolut. Till södra Sveriges fördel hör visserligen att det är några fler varma månader och att det kan vara högsommarvärme och barmark väldigt tidigt.

Men mina förväntningar är nog pavlovskt betingade på Östersundska snösmältnings- och grönskningsprocesser.

När min vän påminde mig om byxorna och ordet blev jag väldigt glad. Jag insåg att ordet semesterbyxor är smart – knyta något fysiskt till den positiva tanken. Så de senaste åren har jag alltid gått ut på stan i maj för att inhandla ett par byxor. Ibland har det blivit shorts, ibland chinos och nån gång ett par jeans. Dessa byxor har blivit det årets semesterbyxor. Sen har jag hängt upp dom i garderoben och inte använt dom. Istället har jag tittat på dom varje dag och låtit kroppen sköljas över av positiva känslor , förväntningar och tankar som Vad roligt jag kommer ha i dom i sommar. I mina nya semesterbyxor.

Jag hoppas att ni alla får en bra sommar. I era semesterbyxor.