Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semester pågår då stängs ärendesystemet

Förvaltningslagen säger skyndsamt miljöprövningsdelegationen har en målbild på sex månader.
Men varför beslut och lagar inte följs blir en gåta.
Miljöprövningsdelegationen har tagit semester.

Annons

Beslutet om att införa miljöprövningsdelegationer på 12 av landets länsstyrelser togs genom en förordning i december 2011. Jämtland hamnade i samma grupp som Västernorrland och därmed fick länsborna vända sig till Härnösand.

En av anledningarna till omstruktureringen var att handläggningsrutinerna i ärenden skulle bli bättre och det skulle bli lättare att samråda med andra i ärenden. Det finns också beskrivningar om att arbetet skulle bli mer effektivt.

På miljöprövningsdelegationen i Härnösand finns det inga uppsatta krav för hur lång tid ett ärende får ta. Däremot har de en så kallad målbild som är sex månader.

Alltså, enkelt beskrivet, ett ärende som kommer till delegationen utan anmärkningar eller krav på kompletteringar kan ta sex månader innan beslutet är klubbat och klart. Men de fiskodlingsföretag som Länstidningen har pratat med har inte fått några beslut efter sex månader, de har inte fått något beslut alls efter snart två år.

Martin Abrahamsson är en av två ordförande i miljöprövningsdelegationen i Västernorrland.

– Jag arbetar inte med de frågorna längre så jag kan tyvärr inte svara på det, säger han.

Vilka arbetar med de här frågorna då?

– Det är Jon Paulsson, ordförande, Bengt Gruvin, sakkunnig och Frida Uebel, sakkunnig.

Jag fick nyss reda på att Jon är på semester, har du koll på om de andra är närvarande?

– Frida och Bengt är på semester och är tillbaka i augusti. Enhetschefen kommer tillbaka på måndag.

Men vart ska man vända sig om man är fiskodlare och vill ha svar på den här frågan?

– Man får vända sig till miljöprövningsdelegationen.

Men det är ju dit jag vänder mig och ni kan ju inte svara på frågan för ni har ingen hos er som kan svara.

– Nä det är semester på myndigheter i allmänhet och just den här veckan, den innevarande veckan, är det ingen som sysslar med de frågorna som är här. Men det är en vecka på hela året .

Ja ha.

– Ja men generellt på länsstyrelserna finns det ju information om hur lång tid det tar i allmänhet, runt 6 månader ska det ta.

Men det stämmer ju inte när det gäller de här fallen som jag har letat upp, då är det över 2 år, för samtliga.

– Men i det här specifika fallet får du prata med de som är ansvariga för det. Jag kan bara svara generellt. När ett ärende drar ut på tiden kan det ju bero på flera omständigheter, yttre omständigheter, ny information, det kan vara många saker som påverkar ett ärende.