Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sem-Sandberg kan få Augustpris

/
  • Ann Jäderlund är en av de nominerade i skönlitteratur med sin roman ”Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar”. Markus Dahlberg/Scanpix

Steve Sem-Sandberg, Ann Jäderlund och Aris Fioretos. Där har ni tre av dem som har chansen att vinna årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Annons

Nomineringarna till årets Augustpris tillkännagavs på måndagen.

En tidig favorit får sägas vara Steve Sem-Sandberg, vars ”De fattiga i Lodz” handlar om ett antal människor i judegettot i polska Lodz under andra världskriget. Boken möttes av stående ovationer av kritikerkåren när den gavs ut i september.

En annan författare som gav stora applåder när nomineringen lästes upp var Aris Fioretos, vars roman ”Den siste greken” kom i augusti.

Övriga som har chansen till det skönlitterära priset är ”En liten historia” av Eva Adolfsson, ”Städerna inuti Hall” av Johannes Anyuru, ” Hotel Galicja” av Per Agne Erkelius samt ”Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar” av Ann Jäderlund.

Som vanligt dominerade de stora förlagen – tre nomineringar i skönlitteraturklassen gick till Norstedts, och tre till Albert Bonniers förlag.

I fackklassen nominerades bland andra Elisabeth Åsbrinks bok ”Smärtpunkten” om arbetet med Lars Noréns pjäs ”Sju tre” och Malexandermorden.

Förra året gick priset för årets skönlitterära bok till PO Enquists ”Ett annat liv”.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen. Årets prisutdelning äger rum i Berwaldhallen i Stockholm den 23 november. Prissumman är 100 000 kronor.

Mer läsning

Annons