Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekretessbelaga uppgifter om kvinna lämnades ut

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Försäkringskassan efter en anmälan från en kvinna i Östersund. Kvinnan anmälde till justitieombudsmannen då hennes handläggare lämnat ut sekretessbelagda uppgifter utan hennes samtycke.

Handläggaren lämnade ut sekretessbelagd information till kvinnans dåvarande arbetsgivare vilket kvinnan inte lämnat sitt samtycke till och kvinnan hade tidigare sagt att uppgifterna inte fick lämnas till arbetsgivaren.

I juli 2009 var kvinnan sjukskriven och uppgav för sin handläggare på Försäkringskassan att hon under en lång tid hade utsatts för kränkning och mobbing av sin chef. I samband med det upprättades en plan för återgång i arbete med målet åter heltid på den reguljära arbetsmarknaden.

I mitten av september 2009 informerades kvinnan om att arbetsgivaren önskade ett avstämningsmöte med syftet att kartlägga hinder för återgång i arbete. Vilket kvinnan avböjde då hon i stället hade som avsikt att kontakta Arbetsförmedlingen för att hitta ett annat arbete.

I slutet av samma månad kontaktade arbetsgivaren kvinnans handläggare på Försäkringskassan för att få tag på kvinnans nummer något handläggaren inte ville ge ut utan kvinnans samtycke. Under samtalet med handläggaren uppgav arbetsgivaren att han inte förstod varför kvinnan var sjukskriven och att han hade en kopia av ett medicinskt underlag. De diskuterade sedan vad som stod under punkt tre i intyget - anamnes - för aktuell sjukdom. Det visade sig då att punkten var borttagen i den kopia som arbetsgivaren hade.

Handläggaren kontaktade kvinnan som gav sitt samtycke till att ge ut telefonnumret. Samtidigt informerades hon om att handläggaren beskrivit anledningen till sjukskrivningen för arbetsgivaren något som kvinnan inte reagerade på vid tillfället.

Några dagar senare ringde kvinnan till handläggaren och uppgav att det inte kändes bra att sekrettesbelagd information kommit till arbetsgivarens kännedom. I anmälan till justitieombudsmannen framgår även kvinnans läkare uppmanat till att endast nödvändig information skulle lämnas till arbetsgivarens kännedom med anledning av den pågående utredningen mot densamme gällande trakasserier och kränkning.

Handläggaren antog att arbetsgivaren redan hade tillgång till uppgifterna men borde ha reagerat på att arbetsgivaren inte förstod varför kvinnan var sjukskriven.

Försäkringskassan beklagar att den sekretessbelagda informationen lämnats ut och på det berörda kontoret kommer arbetsrutinerna ses över. Den berörda personalen kommer även genomföra kompetensutveckling inom området offentlighet och sekretess.

Justitieombudsmannen påpekar att det inträffade inte är acceptabelt och att handläggaren förtjänar allvarlig kritik för sitt slarv.