Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekelskiftesträd mår dåligt - nu förnyas alléerna

Trädalléerna i centrala Östersund ska fräschas upp. Samtidigt satsas det på nya gång- och cykelvägar.

Annons

Det finns några gatualléer i Östersund som har pekats ut som värdefulla kulturmiljöer i kommunens eget kulturmiljöprogram. Ett av dessa är stråket längs Regementsgatan.

Och nu ska allén rustas upp.

"Alléerna i centrala Östersund är i huvudsak planterade kring förra sekelskiftet och två decennier framåt. Många av träden är gamla och en förnyelse av gatuträden är angeläget. Enstaka träd har ersatts under åren men få har utvecklats optimalt", skriver tjänstemännen i sitt förslag till beslut inför miljö- och samhällsnämndens sammanträde på onsdagen.

Det konstateras att merparten av de trädalléer som finns i centrala Östersund planterades då gatorna var grus- eller stenbelagda. Vattnet kunde rinna rakt ner till rötterna och det fanns god plats för såväl rotsystem som trädkronor att utvecklas.

I dag är det annorlunda: "Gator och gångvägar är asfalterade och vattnet leds snabbt bort till dagvattenbrunnar, utan att lokalt ta sig ner i marken. Plantering av nya träd i befintlig yta är en kortsiktig lösning som inte medger en tillväxt och sundhet hos träden som behövs. För att få friska träd krävs större utrymme för rotsystemet".

Planen är nu att en sträcka på 163 meter på Regementsgatan mellan Biblioteksgatan och Samuel Permansgatan ska få en ansiktslyftning och samtidigt ordnas en bättre gång- och cykelväg längs samma stråk.

Förnyelse av träd och gc-väg beräknas kosta 1,2 miljoner kronor.