Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekelgamla träd fälls i Östersund

Stuguvägens gamla lönnar kommer att kapas ner inom ett par veckor.

Och fler stadsträd från tidigt 1900-tal kommer att få stryka på foten.

Den 4 maj påbörjas fällningen av elva lönnar längs Stuguvägen i Östersund – på sikt ska samtliga 25 träd bort. En extern konsultfirma har under vintern besiktigat lönnarna och kommit fram till stora skador på lönnarna. Bland annat större stamskador, stamsprickor, större grenskador och svamp. Slutsatsen av besiktningen var att elva av träden var i så dåligt skick att de behövde fällas nu.

Östersunds kommun har nu beslutat att avverka alla träd.

– Det är självfallet tråkigt att behöva avverka dessa praktfulla träd, men träden är gamla och skadade och en förnyelse är nödvändig, säger kommunens stadsträdgårdsmästare, Nicole Lindsjö, i ett pressmeddelande.

Men det här är bara första steget i en trädfällningsprocess som kommer att ske av sekelgamla träd i centrala Östersund.

– Nu har vi nått en punkt då vi måste börja förnya våra stadsträd som planterades i början på 1900-talet och det kommer att behöva göras på fler ställen i staden. Träd åldras snabbare i stadsmiljö eftersom de utsätts för mer påverkan, exempelvis kan rötter kapas vid vägbygge och kabelarbeten.