Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segregerande skolval

För några år sedan var frågor om riskkapitalbolag i skolan, den fria etableringsrätten och det fria skolvalets segregerande effekter, något för diskussionsglada nördar på vänsterkanten.

Effekterna av den hårt drivna marknadslogiken hade ännu inte blivit fullt synliga. I dag räcker det väl med att säga Pisa... Sverige faller som en sten i den internationella skolrankingen, och allt fler kopplar samman den negativa trenden, med sjunkande resultat och ökade skillnader mellan elever, med 90-talets skolreformer.

Målinriktade och högutbildade föräldrar placerar i högre grad sina studiemotiverade barn i vissa skolor, med konsekvensen att vi får en framväxt av vinnar- respektive förlorarskolor. Detta är inte längre ett antagande, en tes att driva under långa rödvinsdiskussioner, utan kalla fakta. I stället för att utjämna kunskapsklyftor, har vi fått en skola som inskärper skillnaderna.

Systemet i sig är alltså en bidragande orsak till förfallet. Nej, det är sannolikt inte hela förklaringen, problemet är komplext, men att som borgerliga politiker låtsas som att 90-talets valfrihetsrevolution inte på något sätt förklarar krisen, är både ohederligt och oansvarigt. Särskilt inför de barn som drar nitlotten i det stora skolvalslotteriet.