Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segregerande skolval

Annons

För några år sedan var frågor om riskkapitalbolag i skolan, den fria etableringsrätten och det fria skolvalets segregerande effekter, något för diskussionsglada nördar på vänsterkanten.

Effekterna av den hårt drivna marknadslogiken hade ännu inte blivit fullt synliga. I dag räcker det väl med att säga Pisa... Sverige faller som en sten i den internationella skolrankingen, och allt fler kopplar samman den negativa trenden, med sjunkande resultat och ökade skillnader mellan elever, med 90-talets skolreformer.

Målinriktade och högutbildade föräldrar placerar i högre grad sina studiemotiverade barn i vissa skolor, med konsekvensen att vi får en framväxt av vinnar- respektive förlorarskolor. Detta är inte längre ett antagande, en tes att driva under långa rödvinsdiskussioner, utan kalla fakta. I stället för att utjämna kunskapsklyftor, har vi fått en skola som inskärper skillnaderna.

Systemet i sig är alltså en bidragande orsak till förfallet. Nej, det är sannolikt inte hela förklaringen, problemet är komplext, men att som borgerliga politiker låtsas som att 90-talets valfrihetsrevolution inte på något sätt förklarar krisen, är både ohederligt och oansvarigt. Särskilt inför de barn som drar nitlotten i det stora skolvalslotteriet.