Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seg start för nytt fullmäktige i Åre

Den som väntat sig ett nytt spännande debattklimat när Åres nya kommunfullmäktige träffades i går blev grymt besviken. Det var i princip samma talare som vanligt – inte ett ord från nya partiet Västjämtlands Väl.

Det är bara andra gången de träffas och nya ledamöter behöver bli varma i kläderna, det får man förstå, och Västjämtlands Väls talföra kommunalråd Maria Kjellström var inte ens där. Men eftersom hela budgeten, utvecklingsplanen 2011-2013, skulle antas hade nog åhörarna väntat sig åtminstone någon liten synpunkt från det nya allianspartiet.

Nu var ljuspunkterna istället avtackning av avgående ledamöter och de som vigt mer än 25 år av sina liv till kommunalpolitiken. Då främst Centerns Olle Olovsson och Erik Arthur Egervärn som båda nu slutar, liksom Gunnar Söderberg (FP) samt Erik Madell (S), som fortsätter som ersättare. Tillfrågade om mest minnesvärda incident genom åren var de helt eniga: det var när en viss politiker tänkte starta upp sin medhavda motorsåg, i protest mot en hatad avverkning i Järpen.

– Det var enda gången jag svurit i fullmäktige, sade Egervärn, som var ordförande den gången.

Sedan blev det jullunch, mingel och underhållning av elever i Kulturskolan och efter det kom dagens långrandigaste ärende: val av ordförande och ledamöter i alla nämnder och styrelser. Det är ett otal poster som ska tillsättas och bara att räkna upp dem tog en halvtimme.

Det enda som föranledde en fråga här var alliansens införande av nya viceordföranden (från de egna leden) med 10 procents arvodering i varje kommunal nämnd. Tidigare har det varit en ordförande från majoriteten och en vice från oppositionen med 20 procent av kommunalrådets arvode. Nu blir de alltså tre, två från majoriteten och en från oppositionen.

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) ville veta vad som skulle ingå i de nya 10-procentiga tjänsterna. Det kunde inte valnämnden svara på, det var en fråga för respektive nämnd.

Sätherberg opponerade sig inte, och förklarade också varför:

– Jag säger grattis till alla viceordföranden, om alliansen tycker att de behöver det här så tycker vi att de ska ha det.

Majoritetens budgetförslag antogs utan större diskussion och så var det också med de flesta ärenden på dagordningen. Den nya detaljplanen för Västra Björnen, som innebär upp till 4000 nya bäddar, klubbades igenom utan så mycket som ett ord och stadsarkitekt Björn Reuterswärd, som suttit där i flera timmar, beredd att gå igenom ärendet, behövde inte ens öppna sina papper.