Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seegers och Isbell till Östersund

Jason Isbell & The 400 Units och Doug Seegers.

Det är de två första akterna i en ny ambulerande festival som gör sitt första stopp i Östersund den 27 juni.

IF Popgeni har under en tid via Facebook postat ledtrådar till att de har något stort på gång i sommar. Nu presenteras de första akterna i Rolling Rootsy Revue, som är en ambulerande endagarsfestival med fokus på americana. Popgeni och Rootsy Live samarbetar med Estrad Norr, kulturhuvudstaden Umeå 2014, Sensus och Gamla Teatern.

– Blues, rock, country, rhythm and blues och folk – americanagenren spänner över allt det, säger Björn Bostrand från Popgeni.

Östersund är första ort ut i turnén. Fredag den 27 juni kommer festivalen till Gamla Teatern som därefter fortsätter till Katalin i Uppsala den 28 juni, Mosebacketerassen i Stockholm den 29 juni och avslutas i Falkenberg den 1 juli.

– Ställena är valda för att det finns ett starkt engagemang för den här musiken där. Falkenberg och Östersund ligger också bra till för att täcka södra och norra Sverige, säger Björn Pettersson på Rootsy Live.

– Det är ett förtroende som är jätteroligt att få, säger Björn Bostrand.

Festivalen kommer att innehålla en blandning av svenska och internationella akter, totalt åtta akter varav fem utländska. Amerikanska Jason Isbell & The 400 Units är en av americanagenrens största stjärnor som i december gjorde en utsåld solokonsert på Bryggarsalen i Stockholm. Han har ett förflutet i Drive By Truckers som spelade på Yran 2008. Hans senaste skiva "Southeastern" återfinns på en rad årsbästalistor. Det här blir hans första besök i Sverige tillsammans med sitt band, The 400 Units.

– Det här är en drömbokning, Jason Isbell är störst och bäst i den här genren just nu. Som låtskrivare och musiker är han väldigt speciell, säger Björn Pettersson.

– Han kan spela både lågmält och rocka riktigt hårt, säger Björn Bostrand.

Artist nummer två är Doug Seegers. Den hemlöse gatumusikanten från Nashville upptäcktes i SVT-programmet Jills veranda där Jill Johnson och hennes gäst Magnus Carlsson från Weeping Willows mötte honom och hans låt Going Down to the River. Låten spelades in och Doug Seegers gick från gatan till efterfrågad topplisteartist.

– Vi hade ett möte efter det avsnittet och någon sa på skämt att vi borde få hit Seegers. Några timmar senare hörde Björn från Rootsy av sig och sa att det var på gång, säger Björn Bostrand.

– Doug Seegers kom farande från ingenstans, han springer om alla på yttern. Han har spelat och jobbat lika hårt som alla andra men på gatan i stället, säger Björn Pettersson.

Planen är att festivalen ska ta en heldag i anspråk med lokala akter i Teaterträdgården under eftermiddagen och själva festivalen i Teatersalongen under kvällen.

Artikeln är uppdaterad.