Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sedin: – Jag hoppas på rejält med folk på läktarna

Senast han spelade ishockey i Östersund var i kvalet till pojk-SM.
Nu kommer han tillbaka som en av världens bästa spelare.
– Jag hoppas att folk i Östersund vill se oss lira på torsdag, säger Daniel Sedin.

Icebreakers drogs i gång för 12 år sedan av Peter Forsberg och Markus Näslund. Det är en organisation som spelar in pengar till Hockeyproffsens stiftelse i Västernorrland. Stiftelsen i sin tur skänker pengar och andra bidrag till sjuka och handikappade barn och ungdomar.

– I Nordamerika är det ganska vanligt med arrangemang för välgörenhet och att NHL-spelare besöker barn på sjukhus. Peter och Markus kom på att vi borde kunna göra något även här hemma och då drog de i gång Icebreakers. Jag är en av de spelare som varit med ända sedan starten vi har varit på många orter i Sverige men även i Danmark och i Finland, berättar Vancouvers stjärna Daniel Sedin.

Det är alltid ett stjärnspäckat gäng som dyker upp när det är dags för match. Det är inget undantag när det gäller Icebreakers match mot Östersunds IK på torsdag i Östersund Arena. Icebreakers har dragit in många miljoner till sjuka barn under åren och Daniel Sedin hoppas att östersundsborna vill vara med och bidra på torsdag.

– Att se ishockeymatchen är ju som en bonusgrej. Man kan tänka på att de pengar man betalar i entré går till någonting väldigt bra, säger Daniel Sedin.

För ishockeystjärnorna är ett besök på sjukhuset ett givet inslag och på torsdag är det sjukhuset i Östersund som får finfrämmande.

– Det är ju förstås blandade känslor. Det är tufft att se hur familjerna sliter som har sjuka barn samtidigt som de är så oerhört starka. Sedan blir man förstås glad att se ett leende och man förstår att man har gjort ett barn glad med besöket, säger Daniel Sedin.

Blir det fler tårar efter sådana besök nu än då du inte var pappa själv?

– Absolut. Det är inget snack om den saken. Jag inser ju hur tur jag och min fru har haft som har tre friska barn. Nu är en ishockeymatch inte allt i världen.

I matchen mot Östersund saknas Alexander Edler som är en av Daniel Sedins klubbkompisar i Vancouver.

– Ja, han hade gärna velat spela i sin hemstad och publiken i Östersund hade nog gärna velat se honom. Men han ska ju bli pappa för först gången så jag tycker att det är okej att han vill vara hemma i Vancouver, säger Daniel Sedin och skrattar.

Om Alexander Edler har Daniel Sedin bara gott att säga.

– Han har ju gjort en fantasisk resa från Östersund till Modo och vidare till Vancouver. Han har växt till en av världens bästa backar och jag tror inte alla i Sverige har förstått hur stor han är nu.

Initiativtagaren själv till Icebreakers, Peter Forsberg, tycker att det är skönt att han kan ställa ett så starkt lag på isen i Östersund Arena på torsdag.

– Ja, och framför allt är det skönt för mig. Jag tänker bara ligga och fiska där framme, säger Peter Forsberg och skrattar.