Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sebbe "Staxx" Stakset: "Man kan inte banna Ultima Thule"

Kartellens Sebbe "Staxx" Stakset var med i en spänstig debatt om moralpanik och censur i musiken i landshövdingsresidenset på torsdagen.
- Jag får föreläsa på fritidsgårdar men inte uppträda med min musik där, sade Staxx.

Annons

I en härligt sommarvarm residensträdgård inleddes debatten om moralpanik i musiken av Ametist Azordegan, programledare för ett musikprogram i Sveriges radio P3. Hon bjöd åhörarna på en kort historisk exposé av kontroversiell musik från 1940-talets dansbanor, genom 1980-talets satanistmusikdebatt och fram till dagens svenska hiphop.

– Kärnan i moralpaniken är att man tror att det finns en smittoeffekt. Att andra ska ta efter det man sjunger om, sade Azordegan.

Därefter bjöd hon fram Sebbe Stakset, frontman i Kartellen och Jens Ganman, författare, krönikör på Östersundsposten och programledare på P4 Jämtland.

Stakset berättade om hur han lämnat sitt liv som yrkeskriminell till att försöka vara en förebild för unga. Men hans bitvis kontroversiella texter (bland annat har han uppmanat till våld mot poliser och politiker) har gjort att han censureras från att uppträda.

– Jag får föreläsa på fritidsgårdar men inte uppträda med min musik där, sade Sebbe Stakset.

Jens Ganman ifrågasatte själva temat för diskussionen, moralpanik i musiken. I stället tog han upp vad han uppfattar som inkonsekvens hos dagens politiska vänster.

– Det finns ingen som skulle ha drömt om att ha spelat Ultima Thule i P3. Jag tycker att Ultima Thule är skit. Framför allt musikaliskt. Men det är dubbla måttstockar, sade Ganman.

Sebbe Stakset höll med.

– Om Ultima Thule bannas som grupp från radion är det åt helvete fel. Om vissa låtar bryter mot lagen visst. Men man kan inte banna Ultima Thule som grupp, sade han.