Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SEB-kunder får 185 miljoner kr

SEB tvingas betala ut 185 miljoner kr i kompensation till 400 000 svenska fondsparare.

Annons

SEB tvingas betala ut 185 miljoner kr i kompensation till 400 000 svenska fondsparare.

Bakgrunden är att SEB:s svenska bolag i juli införde en ny modell för kurssättning och avgiftsbestämning i bankens fonder. Modellen, som inte längre används, skrevs aldrig in i fondernas bestämmelser vilket är ett krav.

Omkring en fjärdedel av SEB:s fondsparare har berörts negativt. Enligt DI handlar det om ungefär 400 000 kunder som sparat i någon av bankens 50 sverigeregistrerade fonder.

Enligt SEB har cirka 80 procent av dessa har påverkats med 50 kronor eller mindre.  För andra är dock beloppet betydligt högre. Totalt kompenseras spararna med 185 miljoner kr.

Tanken med prissättningsmodellen var att de som handlar ofta och mycket ska stå för kostnaderna medan långsiktigt sparande premieras.

Den nya kurssättningen 2006 har inte på något sätt påverkat SEB:s intjäning, utan genomfördes enbart för att ge en mer rättvisande fördelning av fondernas kostnader bland fondspararna. SEB vill alltid vara tydlig och rak i informationen till dig som kund. Det har vi inte levt upp till denna gång, och därför tar vi nu vårt ansvar och kompenserar de fondsparare som är negativt berörda av modellen, säger Fredrik Boheman, chef Kapitalförvaltning i en kommentar.

SEB kommer under våren nu att skicka ut information till de kunder som berörs. De kommer att kompenseras i form av nya fondandelar. Om sparandet avslutats blir det istället kontant ersättning.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons