Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp, nu är gnagarna här

En mindre mus- och sorkinvasion pågår i länets bostadshus just nu.

– Vi får ovanligt mycket samtal, säger Patrik Skoglund på Anticimex.

Den befarade getingsommaren uteblev fullständigt – åtminstone i länet. Samtidigt som getingarna översköljde södra delarna av landet lyste de med sin frånvaro hos oss.

– Söderut har det varit extremt mycket. Och vi hade väldigt lite. Men det har varit en regning sommar förstås, säger Patrik Skoglund på Anticimex i Östersund.

Gnagarna har dock börjat slå till i kåkarna runt om Jämtland och Härjedalen.

– Det är mer i år än tidigare år. Folk ringer om sork och möss. Och de hörs på vindar och i väggarna; det är där de springer just nu.

Samtidigt är gnagarnas intåg i våra bostäder nu på hösten knappast något ovanligt.

– De kommer alltid in på hösten när det blir kallare ute. De söker värmen precis som vi. Men när snön kommer blir det mindre aktivitet inomhus då de har ett värmande snötäcke att gömma sig i.

Faktum är att en skogsmus kan smyga in genom otäta hål som är lika tjocka som en vanlig blyertspenna så det är svårt att stänga dem ute.

– Det går inte att stänga mössen ute helt, visst går det att täta, men mössen tas sig in på sex till sju millimeter så det är så gott som omöjligt.