Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp med mobilens strålning

Elöverkänslighet är sedan 1995 en erkänd funktionsnedsättning. Enligt Socialstyrelsens Miljöhälsorapport 2009 är ungefär 300 000 svenskar drabbade. Förmodligen är det många fler. Många mår dåligt men förstår inte att det kan bero på elöverkänslighet.

Socialstyrelsen har enligt sin miljörapport inte funnit någon vetenskaplig forskning som konstaterat samband mellan elektromagnetiska fält och hälsorisker som sömnstörningar, onormal trötthet, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och även allvarligare sjukdomar som hjärntumörer, leukemi, ALS och Alzheimer.

Det finns andra genomgångar som omfattar betydligt fler rapporter och som kommit till andra slutsatser. En av dem är Bioinitiativrapporten från 2007. Den gick igenom 1500 rapporter. Bioinitiativrapporten väckte stor uppmärksamhet och ledde 2009 till omröstning i EU-parlamentet. Med mycket stor majoritet, 522 för och 16 mot förespråkade parlamentet stor försiktighet och rekommenderade att gränsvärdet för elektromagnetisk strålning bör sänkas. De föreslog även att flera restriktioner bör införas, bland annat för placering av basstationer och att barn inte bör använda mobiltelefoner.

Efter beslutet i EU-parlamentet har 9 europeiska länder vidtagit åtgärder utifrån EU-parlamentets beslut. Så har bland andra Bryssel och Paris radikalt sänkt sina gränsvärden.

Gränsvärdet i Sverige ska hindra akut insjuknande. Ingen ska bli akut sjuk av strålningen inom sex minuter.

Ett barn som föds i Sverige år 2010 kommer att utsättas för strålning under hela sitt liv.

Gränsvärdet måste utgå från att strålningen ska vara ofarlig i minst 100 år, en livstid.

Elöverkänsligas förening i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel