Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp med 729

Enligt ett beslut i EU-domstolen får varor producerade på av Israel ockuperat palestinskt område inte saluföras som tillverkade i Israel. Ändå flödar ockupationsprodukter in på den europeiska marknaden, och EU handlar i reda pengar för ungefär 15 gånger så mycket med illegala israeliska bosättningar som med palestinierna på Västbanken.

Medan länder som Storbritannien och Danmark infört regler om ursprungsmärkning av produkter - för att ge kunder i handeln möjlighet att välja om man vill stödja ockupationen eller inte – så har den svenska riksdagen röstat ned ett motsvarande förslag från socialdemokraterna. Man hänvisar till att Tullverket ska kontrollera att importerade varor märks på rätt sätt – men Tullverket har ingen som helst rutin för detta.

Följden blir att alla israeliska produkter måste misstänkas som helt eller delvis tillverkade på ockuperat område, och således bojkottas. Det är också vad det palestinska civilsamhället, med över 200 organisationer, bett oss att göra. En känd ockupationsprodukt är kolsyremaskinen SodaStream, som tillverkas i den illegala bosättningen Ma´ale Adumim. Men det finns många fler gömda varor, inte minst inom området frukt och grönt. Se upp med siffrorna 729 i början av en varas streckkod, vilket betyder att den är tillverkad i Israel. Köp den inte!

 

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel