Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp i kyrkovalet

Även om medelsvensken kanske inte engagerar sig nämnvärt i kyrkovalet finns det de som gör det. Vissa partier har valt att satsa stenhårt på valet till Svenska Kyrkan. Partier som ser detta val som en chans att kunna kanalisera sin politik. Partierna långt ute på högerkanten.

Under det stora ledordet "tradition" basunerar den konservativa högern och de främlingsfientliga ut sitt budskap: "Det är dags att få ordning i kyrkan. Nu ska kyrkans portar stängas för flyktingar som behöver en fristad, kvinnliga präster är inte längre välkomna."

Jag är glad att se att mitt parti länge drivit en progressiv och modern kyrkopolitik. Historiska beslut i kyrkomötet, så som kvinnors rätt att bli präster och allas rätt att gifta sig, har vi socialdemokratiska kyrkopolitiker att tacka för. Nu är jag dock fylld av rädsla över att de främlingsfientliga krafter som mobiliserat sig ska lyckas med sitt uppdrag. Jag är rädd för att den öppna, moderna kyrkan vi har ska sluta utvecklas och istället bli en symbol för högerextremism.

Att rösta i kyrkovalet handlar inte om att ta ställning för eller emot en politiskt styrd kyrka. Det handlar om en chans att stå upp för en kyrka som välkomnar och hjälper alla.

Jag vill att Svenska kyrkan ska stå för öppenhet, tolerans och alla människors lika värde, inte präglas av kvinnoförakt, homofobi och främlingsfientlighet.

Jag vill se en modern folkkyrka där alla som vill känner sig välkomna. Och vet ni vad? Det tror jag faktiskt att Jesus också hade velat.

Liss Jonasson, ledamot i Jämtlands Läns

SSU-distrikts styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel