Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för (SD)

Det spelar ingen roll vilken kommunpolitiker i Norra Sverige jag pratar med så blir svaret det samma; Befolkningsminskningen är vårt stora problem, vi skulle behöva öka befolkningen med fler som flyttar hit, åldersstrukturen gör att vi inte enbart kan fixa det själva med nyfödda barn. Därför måste vi få fler att flytta hit från södra Sverige och från andra länder.

Då är det bra att vi lever i ett Europa med öppna gränser. Människor i tätt befolkade städer i Europa kan här hitta sin nya plats och leva ett liv nära naturen och med gott om plats. Allt fler jobb kan skötas från vilken plats som helst och många tar jobbet med sig när de flyttar. Ökad rörlighet och ökad turism hänger dessutom ihop, så de öppna gränserna är viktig också för denna basnäring. Men för att lyckas måste vi välkomna alla som kommer hit. Företagen, kommunerna och föreningar måste uppträda som ambassadörer för våra bygder och välkomna nya inflyttare.

Det som oroar mig är de främlingsfientliga strömningar som sprider sig med Sverigedemokraterna som fanbärare. Detta försvårar våra möjligheter att skapa en positiv utveckling i Norrlands inland. När ett politiskt parti talar om vilken sorts människor som är önskvärda och vilka som inte är önskvärda, beroende på hudfärg, religion eller kultur, då blåser kalla vindar som påminner om 1930-talet. Då förnekar man också viktiga demokratiska värden och mänskliga rättigheter. När det partiet dessutom ingår i nätverk med andra nationalistiska, högerextrema och fascistiska partier runt om i Europa – då finns det skäl att se upp. Om detta parti skulle få fäste i Jämtlands län så skapas ingen välkomnande atmosfär för någon inflyttare. Istället ökar de sociala motsättningarna ytterligare och grogrunden för extremism förstärks.

Taktiken som Sverigedemokraterna använder har också använts sedan 1930-talet och just nu av högerextrema partier över hela Europa. Partiet tar avstånd från den egna hårda kärnan av rasister och extrema individer och försöker dölja sin nazistiska historia. Partiet ska framstå som ett vanligt parti som är missnöjt med det mesta. Då kan du få stöd av väljarna och det kommer att uppstå partier som är värre som t.ex. det nazistiska Svenskarnas Parti.

Jag tror och hoppas att Jämtlänningar och Härjedalingar inte låter sig luras.

Alla demokrater, oavsett vilket parti man brukar rösta på, måste avslöja Sverigedemokraternas dolda agenda. Visa i valet den 14 september att i vårt län värnar vi demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Det är en framtidsfråga för vårt län.

Jens Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel