Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för missnöjet i Härjedalen

Härjedalen har i årtionden styrts av socialdemokrater, ibland med stöd från vänstern och centern. Det socialdemokratiska styret har gjort ett gott jobb med att förvalta Härjedalens resurser, det är kommunens goda finanser ett bra exempel på. Tyvärr har emellertid förmågan att förvalta varit större än viljan att utveckla.

Härjedalen står nu inför stora förändringar och utmaningar. På kort sikt kan den viktigaste frågan vara att få rätsida på socialförvaltningens problem. På lång sikt måste fokus ligga på att vända den negativa befolkningstrenden. Ännu har vi bara sett början på dessa problem och det finns fortfarande tid att vända utvecklingen. Det krävs dock nytänkande för att åstadkomma detta.

I kommunen finns två starka missnöjespartier; Vox Humana och Sverigedemokraterna. Vox Humana har under den senaste mandatperioden lyckats väl med att synliggöra sin missnöjespolitik med ständiga reservationer och yviga utspel i media. Men har Vox Humana kompetensen och kunnandet, eller ens intresset, av att verkligen delta i arbetet med att utveckla kommunen? Inget tyder på detta.

Sverigedemokraterna i Härjedalen är i mångt och mycket ett enfrågeparti där det mesta handlar om rennäringen och den problematik som den omges av.

Sverigedemokraterna på riksnivå är dock ett parti med mörk historia och det vore mycket bekymmersamt om ett sådant parti skulle få en framträdande roll i Härjedalen.

Redan nu borde dock de etablerade partierna förbereda sig på att Vox Humana och SD kommer att flytta fram sina positioner och därför inleda en dialog om ett konstruktivt samarbete för härjedalens bästa. I det röda blocket finns erfarenheten av att leda kommunen. I det borgerliga blocket finns viljan och kompetensen att utveckla kommunen. Ett samarbete över blockgränserna kan vara den enda möjligheten för kommunen att stå stark, inte bara om ett eller två år utan om ett eller två årtionden.

Det vore förödande för Härjedalen om dess framtid skulle vara beroende av missnöjesrösterna i Vox Humana och SD.

Erik Jörnlind (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel