Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Rådhuset byta skepnad

/
  • Nej, Rådhuset brinner inte. Åtminstone inte på riktigt. I kväll är det premiär för Nordeuropas största och tekniskt mest avancerade ljusspel, och det på Rådhuset i lilla Östersund.
  • Rådhuset lever! Plötsligt får huset armar och kramar en snöboll med gigantiska Lovikavantar.  Foto: Ulrika Andersson
  • Herrarna bakom ljusets skådeplats. Peter Norell står för musiken medan Johan Moritz och Bertil Göransson har tagit hand om den avancerade designen.

Se Rådhuset byta skepnad och bli en levande organism, i år med jämtländskt tema. LT har tjuvkikat på ljusshowen, som är den största och tekniskt mest avancerade som gjorts i Sverige. Premiär är det i samband med Vinterfestivalens invigning på fredag.

Annons

Det sprutar såpbubblor ur fönstren, väggarna blir till is och krackelerar, bara för att lite senare förvandlas till en blomsteräng. En häxa skrattar, Storsjöodjuret drar förbi som en mörk skugga och plötsligt får huset armar och kramar en snöboll med gigantiska Lovikavantar.

Intrycket är maffigt, bombastiskt, magiskt, smekande, vackert, otäckt, ja jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Att se Rådhuset förvandlas är en syn svår att beskriva och en upplevelse långt utanför det vanliga. Man blir nästan hypnotiserad. För två år sedan satte företaget Luxera Östersund på kartan i samband med Skidskytte VM. Deras ljusskådespel på Rådhuset blev då en succé på Youtube och en snackis långt utanför Jämtlands gränser.

Det måste ha varit en märklig syn som mötte förbipasserande, oinvigda. Rådhusgatan var under några minuter avstängd för trafik, allt var stillnat som en bedarrande storm på öppet hav. Framför byggnaden stod publiken liksom i trans, och det enda som kom ur deras munnar var wow och ååååh.

Och nu är det alltså dags igen, mycket känns igen och det är också meningen. Man ska som bekant inte ändra allt för mycket på ett vinnande koncept. Precis som förra gången börjar hela härligheten med en nedräkning på husväggen. Precis som förra gången ligger två av landets främsta ljusdesigners, Johan Moritz och Bertil Göransson, bakom föreställningen, i år med extra allt. Återigen har de jobbat med de fyra elementen, vind, vatten, jord och eld, men den här gången har de brett på ordentligt och tagit fler sinnen i beaktning.

– Vi vill att man riktigt ska känna hur elden flödar emot en och frysa till is av kylan. Vår målsättning var att huset skulle få liv, säger Bertil Göransson.

– Arkitekturen och tyngden i byggnaden gör det möjligt att beskriva olika känslor, säger Johan Moritz, men erkänner också att husets struktur av tegel är svår att jobba med.

– Det är jättesvårt att få till vitt, där måste man arbeta mycket med kontraster.

Det märks att upphovsmännen nu har lärt känna länet lite bättre. Grafiken, som är gjord av Henrik Nord, flörtar en del med jämtarnas patriotiska hjärta. Mönstret från en Överhogdalsbonad rullar bland annat förbi. Den specialskrivna musiken är komponerad av Peter Nyrell, som berättar att de två delarna skapas parallellt. Även i musiken finns en touch av Jämtland. I inledningen kan den uppmärksamme höra tonerna av HP Burmans ”Jamtlandstaus”.

– Det är en fin, trevlig, svensk melodi som jag har fått tolka på mitt eget sätt. Det var kul, säger Peter Nyrell, som annars influeras mycket av filmmusikens förmåga att framkalla känslor.

Alla involverade har inspirerats av husets föränderliga historia och dess människor som kommer och går.

Vinterfestivalen har premiär i morgon och fortsätter sedan i 17 dagar och nätter. Det ska bli väldigt spännande att se vad våra ljusnissar har hittat på på Stortorget.

Mer läsning

Annons