Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se politik långsiktigt

När man som litet parti väljer att delta i en koalitionsregering, måste man tillämpa kompromissens svåra konst. Det handlar om ett ömsesidigt givande och tagande. Klarar man inte det, ska man hålla sig utanför och ägna tid och kraft åt oppositionspolitik, men på det sättet når man ingenstans.

Centerpartiet har tillsammans med övriga regeringspartier skapade i februari 2009 en långsiktig energiöverenskommelse som slår fast att man ska satsa ordentligt på forskning och utveckling av bioenergi och vindkraft. Dessa stora satsningar på förnybar energi ger bättre miljö och skapar jobb i hela landet.

Ingen behöver tveka om Centerpartiets vilja att avveckla kärnkraften. Målsättningen är klar. Kärnkraften skall fasas ut. Att man nu gått med på att avskaffa stoppet mot ny kärnkraft innebär inget avsteg från den principen. Nya kärnkraftverk kan få byggas på de platser där de gamla står men – vilket är viktigt – utan statligt stöd. Kraftföretagen får själva stå för både kostnader och risker. Vi är många som tror att det då inte blir intressant att bygga nytt. Det blir helt enkelt för dyrt. Energisystem förändrar man inte över en natt och kärnkraften kommer att vara en nödvändig del av svensk elproduktion ännu en tid. Långsiktighet är vad som gäller. Eller som Karin Söder så klokt uttrycker saken: Ibland får man gå runt berget i stället för att klättra över det. Huvudsaken är att man inte tappar målet.

Inga-Maj Granquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel