Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se över villkoren för synskadade

Den vita käppen ett hjälpmedel vi inte kan vara utan! I dag, den 15:e oktober är det ”Vita käppens dag” för att uppmärksamma ett genialiskt enkelt hjälpmedel runt om i världen som i stort sett har sett likadant ut så länge det har funnits synskadade.

Under det första världskriget blev käppen vit och vartefter åren gick blev den en symbol för synskadade.

För personer med synnedsättningar, är käppen en förutsättning för att kunna förflytta sig ute i samhället, speciellt om man har en grav synnedsättning eller är helt blind.

En del personer med synnedsättningar, förflyttar sig med hjälp av ledarhund, men det är långt ifrån alla. Runt om i landet är rätten till kostnadsfria hjälpmedel inte en självklarhet. Allt fler och fler landsting börjar att ta ut en avgift för hjälpmedlen. Att använda hjälpmeddel bidrar till att vi som synskadade kan leva ett normalt liv. Att med datorns hjälp köpa tågbiljetten eller uträtta bankärenden. Saker vi förmodar du tar som en självklarhet. Eller om vi nu tar den vita käppen som exempel, varför ska vi tvingas att betala en avgift på grund av att till exempel en cyklist inte ser sig för utan råkar få en käpp i ekrarna vilket oftast resulterar i att käppen går av. Hjälpmedel blir till sin natur väldigt dyra eftersom vi är en liten grupp.

Fram till nu har Sverige varit ett föregångsland. Politiker och tjänstemän har tills nu haft en stor insikt om hur viktiga hjälpmedlen är för att vi som är synskadade ska kunna leva ett liv som alla andra. Men numera finns det tyvärr landsting där det bor synskadade som efter att ha köpt dator inte får den anpassad så att de kan använda den. Och en punktskriftsklocka, ni vet en sådan där klocka som man öppnar glaset på och med fingrarna känner efter hur mycket klockan är, är inte alls någon självklarhet längre för blinda.

Funktionshindrade är dessutom en grupp där arbetslösheten har ökat från en tidigare hög nivå till en ännu högre nivå. Det leder ju naturligtvis till att vi som grupp har klart sämre ekonomi en genomsnittet.

En generös hjälpmedelsförsörjning bidrar till att vi synskadade får möjlighet att leva ett liv precis som du. Vi får möjligheter att göra saker på egen hand utan att ständigt vara beroende av någon annan.

Vi hoppas att du som läser detta delar vår vision om ett Sverige där alla kan delta med eller utan synskada.

Alexander Masic

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel