Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se om stugan inför vintern

Med fallande grader stiger risken för vattenskador i fritidshus. Är du lycklig ägare till ett sådant är det hög tid att se till det inför vintern.

Flera försäkringsbolag rapporterar att anmälningarna om vattenskador varit fler i år än tidigare år.

– Det är tydligt att det var den kalla vintern som ställde till det för fritidshusägarna, säger Håkan Franzén på Trygg-Hansa på företagets hemsida.

De flesta anmälningarna handlar om att vattenledningar och varmvattenberedare har sprängts av is eftersom ägaren missat att tömma dem på höstkanten. För många bjöd därmed säsongens första utflykt till stugan på en obehaglig överraskning i form av vattenskador i väggar, golv eller inredning. Detta helt i onödan, eftersom skadorna så lätt kunnat förebyggas.

– Se till att tömma rören, stäng av vattnet och håll grundvärmen i huset, säger Håkan Franzén, som också rekommenderar att man tittar till sin stuga under vintern.

Ett eller flera extra besök i fritidshuset kan också avslöja eventuella inbrott, inbrottsförsök eller angrepp av skadedjur. Om resan är lång, be en sommargranne om hjälp. Kanske kan ni turas om med tillsynen?