Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se nyktert på livet – göm dig inte bakom vinglaset

Annons

Jag är nykterist. Det har jag varit länge. Jag har inte valt bort något, då vi alla föds nyktra. Alkohol är snarare något som man lägger sig till med; ett inlärt beteende. Något som kan bli en ful ovana precis som godis eller cigaretter.

En ny nykter trend växer sig allt starkare i Sverige. Gruppen unga män 18–29 år som generellt står för den mesta konsumtionen har sänkt sitt drickande. Det tycker jag är positivt. Allt fler upptäcker alkoholens baksidor som fetma, försämrade relationer till nära och kära, våld och social misär.

Det som är med glädjande är att trenden är tydligast bland våra ungdomar. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar i årets skolundersökning på rekordlåga nivåer för alkoholkonsumtionen bland niondeklassare.

I Sveriges Blåbandsungdom märker vi också av det här. Fler ungdomar väljer att bli medlemmar hos oss. För andra året i rad ökar medlemsantalet. Att vara nykter ger en oerhörd frihetskänsla. Du kan ta bilen och åka vart du vill när du vill.  Du kan vara dig själv på ett naturligt sätt utan att behöva gömma dig bakom ett vinglas. Du måste ta eget ansvar och kan inte skylla dina handlingar på att du var för full. Festerna blir roligare och du orkar festa längre utan ett bedövande och tröttande gift i kroppen. Gör som jag och alla andra nyktra ungdomar, se nyktert på tillvaron!

Niclas Lidström, verksamhetsledare Sveriges Blåbandsungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel