Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se möjligheterna i länet

Annons

Välkommen till Jämtlands län, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Vi är glada att ni besöker oss onsdag 21 maj. Många gånger har det känts som att Jämtlands län är en vit fläck på Moderaternas Sverigekarta.

Det började direkt efter maktskiftet när Alliansregeringen visade sin vision om hur hela Sverige ska leva. Regeringens första åtgärd var att lägga ner Arbetslivsinstitutet i Östersund, en välrenommerad myndighet som utlokaliserats av den tidigare S-regeringen. Vi kan nu konstatera att av de myndigheter som har bildats under senare år har 75 procent placerats i Stockholm. För länets kommuner har högerpolitiken inneburit tunga ekonomiska påfrestningar. I spåren av försämringarna i a-kassan och sjukförsäkringen har kostnaderna för socialbidrag rakat i höjden. Flera av länets kommuner tvingas dessutom gå in med extra finansiering för att täcka neddragningar på till exempel vuxenutbildningen. Att Fredrik Reinfeldt dessutom väljer att tillföra de rikaste M-styrda kommunerna i Stockholmsområdet en extra miljard i skatteutjämningssystemet är helt ofattbart.

Fredrik Reinfeldt och moderaterna talar mycket om jobb och företagande. En förutsättning för positiv utveckling är emellertid goda kommunikationer och fungerande samhällsservice. Det spelar ingen roll om man som Moderaterna sänker arbetsgivaravgifter och bolagsskatt, om man som företagare inte kan kommunicera med sina kunder, ta emot beställningar eller enkelt skicka iväg produkter. Så är verkligheten för en del företagare i Jämtlands län.

Trots högljudda protester från oss socialdemokrater har regeringen stått passiv medan den fasta telefonin monterats ned i glesbygd utan att ersättas med fungerande alternativ. Trots att länet har ett stort och under turistsäsong hårt belastat vägnät, har inte beräkningsgrunden för väganslagen förändrats. Vägpengarna beräknas utifrån invånarantal, inte hur många som använder vägarna. Får vi socialdemokrater bestämma kommer anslagen att beräknas utifrån hur många som faktiskt trafikerar vägarna. Hade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg haft möjlighet att åka på våra mindre vägar, hade de knappast skurit ned på anslagen för bärighet och tjälsäkring.

Vi har mycket som är fantastiskt i Jämtlands län. Vi har naturresurser, ett spännande näringsliv med många småföretagare, bland annat inom det viktiga området jord och skog och i den snabbväxande besöksnäringen. Vi är duktiga på att anordna stora internationella evenemang. Vi har ett universitet som har fler sökande än tillgängliga platser. Vi vet att vi kan bidra än mer till Sveriges utveckling.

Men då krävs en regering som ser tillväxtmöjligheterna i länet. Som verkar för att regionalpolitiken fungerar för hela landet och därmed stöttar jobb och företagande i landets glesbefolkade delar.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är dock alltid välkomna att även i fortsättningen besöka oss!

Marie Nordén (S)

Riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S)

Regionalpolitisk talesperson, riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons