Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD tredje största parti kan ta Åslings mandat

SD gjorde ett dunderval i riksdagen, i länet och i kommunerna.
Men länets partiordförande är inte nöjd och kallar valet en flopp.

Det är nu landets tredje största parti i riksdagen och verkar ha svept med sig väljare över hela länet; både i kommunvalen och i landstingsvalet.

Ronny Karlsson, Sverigedemokraternas ordförande i Jämtlands län, såg sammanbitet glad ut när LS hälsade på vid partiets valvaka i Torvalla bystuga precis när den andra valprognosen presenterades. Då skulle SD få minst 14 procent i riksdagsvalet (jämfört med fem procent valet 2010) och mycket tydde även på ett superval i flera av länets kommuner.

En dubblering av väljarstödet i riksdagsvalet var det minsta som SD-ledningen hade räknat med.

– Fast en dubblering är för lite. Jag har sagt att allt under 15 procent är en flopp, säger Ronny Karlsson.

Peter Johansson, partiets vice länsordförande, hade tidigt en siffra klar för sig:

– Mitt tips har hela tiden varit 17,4 procent, säger han.

Det verkar dock enligt se de sista sammanräkningarna på söndagen att partiet landar på 13 procent i riksdagsvalet och blir därmed landets tredje största parti. I länet får de strax över elva procent av väljarstödet, nästan axel mot axel med Centerpartiet som verkar hamna kring samma siffra.

Det finns en reell chans för partiet att plocka riksdagsplatsen för C och av Per Åsling. Åsling vill dock inte spekulera i detta när LT pratar med honom.

Framgångsreceptet?

– Vi har pratat med mycket folk under valrörelsen och jag tror att folk har förstått att vi inte bara är ett enfrågeparti, säger Peter Johansson.

Men SD har kommit för att stanna, noterar Ronny Karlsson.

– Jag tror att vi kommer att få en riktig valeffekt vid valet 2018, säger han.

– Vi har hoppats på att det ska gå dåligt för FI. De aspirerar precis som vi på en vågmästarroll.

Och det var exakt vad som hände. FI kommer inte in i riksdagen och SD kommer att ta vågmästarrollen.

LT sökte SD-ledningen sent på söndagen utan att lyckas. En av frågorna är om partiet kan få ihop tillräckligt med förtroendevalda i länet då partiet ryckt fram i samtliga kommuner.