Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"SD:s resultat är anmärkningsvärt"

Sverigedemokraterna gjorde ett starkt EU-val. I Ragunda kommun blev partiet näst störst – trots att SD inte finns i kommunen.
– Det är anmärkningsvärt, säger Niklas Bohlin, universitetslektor i statsvetenskap.

Sverigedemokraterna blev EU-valets stora vinnare i länet och ökade med 5,8 procents andel av rösterna jämfört med förra valet till Europaparlamentet. Därmed följer Jämtlands län trenden jämfört med övriga Sverige.

– Sverigedemokraterna ökade något mindre i Jämtland än i övriga landet. Men det är klart att det är en stor uppgång i ett distrikt där man traditionellt har varit väldigt svaga, säger Niklas Bohlin.

Han tror att Sverigedemokraternas ökning kan kopplas ihop med att partiet har blivit starkare för varje val som har avgjorts, men också att partiets organisation blir allt starkare även i Norrland. I Ragunda kommun har SD än så länge ingen lokalavdelning.

– Det är anmärkningsvärt att man går framåt så pass mycket i en kommun där man inte ens finns. Vad det beror på är svårt att svara på. Det man kan säga är att det i små kommuner krävs ganska få röster nummerärt sett för att få ganska stor procentuell ökning, säger Niklas Bohlin.

Niklas Bohlin hänvisar till tidigare undersökningar som har gjorts om Sverigedemokraternas väljare. SD:s väljare är ofta män i glesbygd med något lägre utbildning än genomsnittet.

– Det är något som talar för att Sverigedemokraterna ska vara starka i den här typen av orter.

Göran Bostedt, även han universitetslektor i statsvetenskap, ser inget anmärkningsvärt med att Sverigedemokraterna ökar i en kommun där de inte har någon lokalavdelning.

– Jag tror inte att det hör ihop med lokal organisation. Jag tror att det hör ihop med sakfrågan. Valresultatet stämmer väl med den valrörelse som vi har haft. En av frågorna har varit hur vi ska kontrollera att EU inte beslutar om för många frågor, inte hur vi kan använda EU. Sverigedemokraterna är det parti som tydligast har tagit avstånd från idén om den europeiska unionen.

Förutom Sverigedemokraterna blev Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ de stora vinnarna i EU-valet, såväl i länet som i resten av landet.

– Traditionellt är miljöfrågan en viktig fråga i Europaparlamentsvalen och det är klart att ett parti som Miljöpartiet drar nytta av det. Även jämställdheten var enligt en vallokalsundersökning en viktig fråga, säger Niklas Bohlin.