Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s politik har formats av klimatförnekare

Sverigedemokraterna var länge ett enfrågeparti. De försökte tappert formulera en bredare politik, men allting landade till slut i vad som, i deras värld, är roten till allt ont: Invandringen.

I takt med att partiet växte, och framför allt när de andra partierna gjorde en u-sväng i migrationsfrågan, tvingades SD bredda sig.

I samma stund blev de ett attraktivt mål för lobbyister. Partiet började flitigt uppvaktas av näringslivsorganisationer som Almega, Bemanningsföretagen, Företagarna och Svenskt näringsliv.

Inget onormalt i sig. Alla partier uppvaktas av lobbyister. Men SD visade sig vara ett ovanligt lättfångat byte. På kort tid gick de från att vara motståndare till vinster i välfärden till att ansluta sig till alliansens linje, exempelvis.

Nu börjar vi också se vad partiet står för i miljöfrågor.

SD har på eget initiativ lierat sig med kända klimatskeptiker för att forma sin miljöpolitik. Expressen har avslöjat hur partiet tagit hjälp av bland andra Lars Bern, en före detta företagsledare med en egen blogg där han regelbundet skriver om "falska klimatlarm". Bern beskriver FN:s klimatmöten som globala sammansvärjningar. Han gör också gärna reklam för kosttillskottet kollodalt silver, som han anser har effekt mot cancer.

SD har också tagit hjälp av en annan opinionsbildare med liknande syn på klimatfrågan, Per Welander, upphovsman bakom sajten Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen, utsedd till "Årets förvillare 2010" av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Welander hörde av sig till SD:s riksdagsledamot Josef Fransson efter valet 2014 och gratulerade till valframgången: "Själv hoppas jag att ditt parti hårdare ska kämpa mot den meningslösa "klimatomställningen" som kommer att drabba landsbygden extra hårt", skrev Welander.

Enligt Expressen tvekade SD:s partiledning under en period om det var taktiskt riktigt att profilera sig som klimatskeptiker. De såg en risk att tappa väljare. Inte dem man redan hade, de ansågs säkra. Men bland potentiella väljare, framför allt kvinnor, fanns det många som såg klimatförändringar som ett stort framtidshot, menade man.

Kanske har Donald Trumps framgångar sporrat. Kan en klimatskeptiker vinna ett presidentval behöver väl inte SD hymla med sina åsikter. Eller?

Hur som helst verkar rädslan för att tappa väljare ha försvunnit. I förra veckan lämnade partiet in en budgetmotion där de föreslog minskade anslag till SMHI. Meteorologerna ägnar sig för mycket åt "tendentiös opinionsbildning" om klimatförändringarna, anser SD.

Även lokalt har spärrarna släppt, verkar det som. Thoralf Alfsson, sverigedemokratisk kommunpolitiker i Kalmar, skyller SMHI för att en detaljplan är på väg att stoppas på Öland. "Länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår", skriver han i sin blogg.

Klimatforskarna har blivit tagna på sängen av de senaste årens stigande temperaturer. Tre rekordvarma år i rad har värmt upp haven så mycket att medeltemperaturen aldrig mer kommer att sjunka under 2014 års nivå, tror forskarna.

Förändringen verkar gå fortare än vad deras klimatmodeller har förutspått. Det är allvarligt.

Klimatskeptikernas tid borde vara förbi. Tyvärr ser den inte ut att vara det.