Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s inflytande måste brytas

Annons

Så gick jag då miste om min skattesänkning. Oppositionen i riksdagen lyckades i går stoppa regeringens höjning av gränsen för när statlig skatt ska betalas. Därmed går den skattesänkningen inte igenom. Den stora formaliastriden i Riksdagen har gällt om budgetposter kan brytas loss ur det samlade budgetbeslut som innebär att det alternativ som får flest röster vinner även om det inte har majoritet.

Juristerna är delade i sakfrågan. Den utredning som kunde ha skärpt reglerna valde i höst att inte göra det, de borgerliga fick inte majoritet för det. Redan att de försökte skärpa reglerna talar för att de övertolkar dagens regler. Talmannen, Per Westerberg (M), vägrade trots det att ta upp frågan varpå Konstitutionsutskottets majoritet såg till att Riksdagen ändå fick ta upp frågan.

Sant är att riksdagsordning och budgetregler på 90-talet ändrades för att det skulle bli lättare att regera i minoritet. Innebär det att en regering därmed ska kunna styra alla detaljer i minoritet? Oppositionen anser inte det. I den mån det handlar om budgetförstärkningar har Riksdagen möjlighet att agera.

Helene Pettersson (S) och Mia Sydow Mölleby (V) kunde i gårdagens riksdagsdebatt också ge exempel på hur regeringen tidigare år brutit ut mindre skattesänkningar ur budgeten. Men regeringen Reinfeldt gör sitt bästa för att få igenom sina förslag utan majoritet. Pettersson visade att den dåvarande majoritetsregeringen 2009 la ett enda skatteförslag i budgeten medan åtta kom i särpropositioner. Då fanns det inget behov av att skyddas av budgetregler. I år ligger 24 skatteförslag i budgeten och inget i särpropositioner. Detta gör regeringen för att slippa att skapa majoriteter i riksdagen för de förslag man lägger. Och här närmar vi oss pudelns kärna, förklaringen till regeringens något märkliga agerande som inneburit att man lägger fram förslag som inte har majoritet i riksdagen trots att man i fallet jobbskatteavdraget valt att vänta tills SD säger ja.

Reinfeldt vill stärka sin möjlighet att regera i minoritet eftersom han då kan upprätthålla den benhårda blockgräns som är förutsättningen för hans styre.

Det ett Sverige med SD i riksdagen behöver, är motsatsen, nämligen ett styre som inte ger SD större inflytande än vad röstetalet ger. Det kräver i den mån inget av blocken får majoritet, att blockgränsen bryts upp. Det kan också förklara varför Socialdemokraterna valt att ta den här striden. De vill se till att SD inte ska få något inflytande nästa mandatperiod. Det är en klok strategi.