Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s dråpslag mot kommunerna

Att höra Sverigedemokrater prata om annat än "massinvandring" är som att se en fisk ligga och flämta på strandkanten. För några dagar sedan gjorde partiet ett nytt försök till inhopp i skoldebatten. SD vill öronmärka 300 miljoner kronor för att rädda nedläggningshotade byskolor. Eller, inte direkt rädda, men utöva "konstgjord andning" i tre år så att rektorerna kan klura ut hur skolan ska överleva, till exempel genom att "titta på hur lärarkollegiet ser ut".

Det är vad partiet lyckats åstadkomma sedan i mars då deras skolpolitiska talesperson Stefan Jacobsson just nåtts av "oroande signaler från hela landet" om att många byskolor var hotade.

Den som tycker att förslaget om konstgjord andning låter klokt bör läsa ett inlägg från Anna Ljungdell, kommunalråd (S) från Nynäshamn, i Dagens Samhälle. Det handlar om konsekvenserna av SD:s politik. Ljungdell har bläddrat i SD:s budgetmotion och funnit att partiet föreslår gigantiska besparingar på kommuner och landsting. Och mycket riktigt, på sidan 103 under rubriken "allmänna bidrag till kommunerna 2016-2018" står det svart på vitt: -53 miljarder.

På tre år vill SD dra bort statsbidrag motsvarande tio procent av alla kommuners budgetar, eller 100 000 anställda.

Oscar Sjöstedt (SD) förklarar i en replik att 38 av de 53 miljarderna består av kommunernas minskade utgifter för "invandringen" när SD får igenom sin politik. Hur det ska gå till att minska kostnaderna för "invandringen" med 38 miljarder på tre år utan att bryta mot FN:s flyktingkonvention, EU:s asylsystem, utlänningslagen, internationell rättspraxis och diverse EU-direktiv om familjers rätt till återförening efter krig, det framgår inte riktigt.

Men en sak är klar, SD:s politik går inte ihop. Fler borde göra som Anna Ljungdell och ta dem på orden, dra fram deras politik i ljuset. Det är då man ser hur genomskinlig den är.