Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-Ronnys tuffa sågning: "Sandlåda"

Möjligheterna att bilda majoritet i Krokom ser tuffa ut.
Den sittande alliansen kommer ett mandat ifrån majoritet och för tidigare oppositionen räcker det inte heller till.
Sverigedemokraterna kan bli en stark vågmästare.

Annons

Läget är problematiskt. Alliansen mellan Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, som har styrt, förlorar nu majoriteten då alla allianspartier backar utom Centern.

Totalt hamnar alliansen på 22 mandat utan Folkpartiet, som åker ut. De skulle behöva 23 mandat för majoritet.

– Vi måste sätta oss ner och analysera det här och prata både internt i partierna och med varandra, säger Maria Söderberg, sittande kommunalråd.

Inga diskussioner har förts med Miljöpartiet och deras ställningstagande.

– Miljöpartiet har sagt att de vill ha en egen diskussion internt först. Vi i nuvarande majoritet har gått ut var och en i valrörelsen och sökt mandat till våra partiers politik. Sedan har Miljöpartiet sagt att de vill ta ställning till samarbete eftersom de byter företrädare.

– För min del kan jag säga att vi har haft ett väldigt gott samarbete i den nuvarande majoriteten och jag ser gärna ett fortsatt samarbete med Miljöpartiet, säger Maria Söderberg.

Sverigedemokraterna ökar från ett mandat till tre.

– Eftersom vi har en vågmästare nu så har vi har en annan situation. Det kommer att bli mera funderingar och diskussioner.

Vilken är ambitionen?

– Vi ska ha en diskussion om det och se var vi landar. Alla partier måste vara med och tycka till om det, säger Maria Söderberg.

Sverigedemokraterna har ökat och får tre mandat.

– Det är ett spännande läge om man skulle våga prata med oss men jag tror inte att de vågar det. Vi är ju vågmästare men jag tror att Centern och Sossarna hellre kommer att gå ihop och bilda majoritet i stället för att prata med oss, säger Ronny Karsson.

Han har inga stora förhoppningar om att komma med i några samtal med de övriga partierna.

– Jag kan inte vara det, det är sandlåda så långt ner man kan komma. De är inte ens intresserade av att höra vad vi har att säga, säger Ronny Karlsson.

Vad är strategin?

– Vi ska sätta oss mer på onsdag och diskutera hur vi ska lägga upp planerna.

Socialdemokraterna får också svårt att bilda majoritet. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckas även de bara komma upp i 22 mandat.

– Det är en bekymmersam situation då det inte finns någon majoritetskonstellation. För att kunna driva sin politik måste man ju ha ett majoritetsstyre, säger Rolf Lilja, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Han kan i dag inte säga vilken väg partiet ska gå.

– Det enda jag kan säga är att vi inte tänker prata med Sverigedemokraterna. Det är ett grundmurat ideologiskt ställningstagande inom partiet, säger Rolf Lilja.