Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: "Papperslösa ska inte få vård"

Sverigedemokraterna kämpar för att få en plats i landstingsfullmäktige. Toppkandidaten är Peter Johansson från Östersund och han vill stoppa vården av papperslösa flyktingar.

– De papperslösa ska inte vistas i Sverige, de ska forslas hem direkt. Vi har lagar som ska följas, slår han fast.

Han anser dessutom att landstinget inte ska syssla med exempelvis tåg– och länstrafik.

– Landstinget ska ägna sig åt enbart vård. Jag är också för att det ska dras ner på landstingschefer och administrativ personal, det har vi slagit fast i vårt valmanifest för Jämtland/Härjedalen.

Vad vill då Sverigedemokraterna driva för frågor?

– Med tanke på den politik som drivits i landstinget och vilka prioriteringar som gjorts vore det bra att komma in och se vart pengarna går.

Nu blir det ett regionfullmäktige. Här ligger länsutvecklingsfrågor och mycket annat. Vad skulle kunna utveckla det här länet?

– Politik är en fråga om prioriteringar och om jag ska vara ärlig är jag inte alls insatt i dessa frågor just nu. Men det ska bli roligt att få komma in, ta del av detta och kanske få några eller något parti som vill samarbeta med oss.

Men likvärdig vård för alla ställer ni väl upp på?

– Ja, det spelar ingen roll var du bor så ska vi ha världens bästa vård, vi har haft den länge och det ska vi fortsätta med.

Är SD beredd att höja skatten för att klara vården?

– Politik är en fråga om prioriteringar, krävs det att man höjer skatten är jag inte främmande för det. Vi vill förstås sänka landstingsskatten om det går. Men kan man inte så kan man inte...

Hur ser ni på vinster i välfärden?

– Så länge vinsterna går till att förbättra vården och anställa fler sjuksköterskor och vårdpersonal säger vi inget om det. Men att ta ut stora belopp i vinst är vi emot.

Vad gör vi åt den negativa befolkningsutvecklingen i länet?

– SD i Jämtland Härjedalen vill ha fler statliga jobb till länet för att få behålla de som föds här och går i skola här. Se på löftet om ett fängelse, som kompensation för försvarsnedläggningarna, som inte blev av. Vilket fiasko!

Vad är den allra viktigaste frågan för Sverigedemokraterna?

– Massinvandringspolitiken, som är hejdlös just nu. Den tar alldeles för mycket pengar. Åter igen, det handlar om prioriteringar, som jag ser det. Vi kan ta Strömsunds kommun som ett exempel, där vi har en stor integration. De tar in nya invandrare för att kunna bekosta de som redan finns där.

Hur menar du?

– Kommunen får visst statligt stöd för att ta emot flyktingar och efter ett par år går kostnaderna över till kommunen. Då tar de in fler för att kunna bekosta dem som redan finns där. Det blir en skuldfälla, ungefär som om jag lånar pengar på en bank och sedan lånar på en annan bank för att kunna betala tillbaka, säger Peter Johansson.

– När Reinfeldt säger att vi ska öppna vårt hjärta, handlar de för mig om att öppna plånboken. En kostnad som vi skattebetalare ska dela på, pengar som vi dessutom inte har utan måste låna till.

– När jag träffar folk, pensionärer, medelålders män och kvinnor pratar vi om hur det var förr och hur det är i dag. Många vill ha en förändring, det finns inga bostäder till våra ungdomar, vården är under all kritik och folk blir alltmer insatta i detta.

– Vi ska hjälpa folk, men på rätt sätt. Vi kan inte ta hit folk och ge dem ett bättre liv än vi ger våra barn och äldre, avslutar Peter Johansson.