Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-motion om tiggare: Debitera Rumänien

Östersunds kommun kan inte skicka en räkning till Rumänien för utgifter som kommunen har kopplade till tiggare.

"Krafttag mot tiggeriet!".

Så lyder rubriken till den motion som SD-ledamoten Peter Johansson har författat inför kommunstyrelsen sammanträde på tisdagen.

Men hans tre yrkanden avslogs och tjänstemännen på kommunen har också skriftligen förklarat varför partiets förslag är omöjliga att genomföra.

– Det här är ett stort problem för de här stackars människorna. Det förekommer dagligen i media att det är streck framför dem, de blir bestulna på mat och pengar. Vi vill förtydliga att Rumänien har det yttersta ekonomiska ansvaret för sina medborgare, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska möjliggöra att sitta utanför Icaaffärer och andra butiker och bedriva tiggeri som inte är mänskligt överhuvudtaget.

Fast Bosse Svensson (C) tycker att motionen andas något annat än realistiska och genomförbara krafttag.

– Man kan inte förbjuda tiggeri enligt den allmänna ordningsstadgan eller fakturera ett land. Det vet Peter Johansson. Han har bara en avsikt med den här motionen och det är att demonstrera.

– Jag tycker att de har hamnat i en fruktansvärd situation som måste tigga för sin överlevnad. Men ni vill lösa problemet genom att ta bort det från våra ögon. Och så gör ni det med förslag som ni vet att vi inte kan hantera.

Här är de tre yrkandena som SD har motionerat om samt tjänstemännens avslag:

Förbjud insamling av pengar på allmän plats utan tillstånd – " För att införa tillståndsplikt för tiggeri krävs en ändring av Ordningslagen (1993:1617), vilket endast Riksdagen kan fatta beslut om".

Erbjud tiggarna resor hem – "Kommunen kan i enlighet med socialtjänstlagen under vissa förutsättningar ge stöd för akuta insatser, vilket kan vara i form av resa till hemlandet. Detta är en individuell prövning och myndighetsutövning varför det är Socialnämnden som ska fatta beslut och inte kommunfullmäktige".

Debitera Rumänien för de utgifter som kommunen tvingas göra – "Enligt kommunallagen får kommunen hantera frågor som ryms inom den kommunala kompetensen. Frågor av utrikespolitisk karaktär åligger staten, varför Östersunds kommun inte har möjlighet att debitera annan avseende kostnader som beslutats genom socialtjänstlagen av riksdagen".

Ärendet dyker upp på kommande kommunfullmäktige för ett avgörande.